Ennyien járulhatnak az urnákhoz a megyei választásokon

A novemberi megyei választásokon összesen 4 435 000 választópolgár voksolhat.

Ennyien járulhatnak az urnákhoz a megyei választásokon
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Kilencvenötezer személy először járulhat az urnákhoz, 23 ezren pedig azok, akik már választhattak például a parlamenti választásokon, de megyei választásokon még sosem – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Marián Jánošík, a Statisztikai Hivatal szóvivője. Jánošík  azt is elmondta ezzel összefüggésben, hogy ezek csak becsült számok.

„A választópolgárok pontos száma a választási jegyzőkönyvből derül majd ki“ – tette hozzá mindanivalójához.

A 18. életévüket betöltött személyek adhatják le szavazataikat, s azok a külföldiek is, akiknek az adott megyében bejelentett állandó lakhelye van.

A megyei választások november 4-én lesznek. Immár ötödik alkalommal szavazhatnak az emberek a nekik szimpatikusnak ítélt megyefőnökjelöltekre és megyei képviselő-jelöltekre. 2001-ben, 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban voltak eddig megyei választások. Eddig két fordulóban zajlott, az idei azonban már csak egyfordulós lesz.

Az a személy lesz a megyefőnök, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja. A jelölteket immár nem négy, hanem 5 évre választják meg. Legközelebb 2022-ben lesznek megyei választások, egyidőben az önkormányzati választásokkal.

TASR/para