Ennyit kell átlagosan dolgoznunk, hogy 100 euróért vásárolhassunk élelmiszert

2019. április 7. - 18:56 | Belföld

Tavaly a gazdasági ágazatokban a bruttó átlagbér elérte az 1013 eurót. Ez azt jelenti, hogy egy átlagfizetéssel rendelkező személynek megközelítőleg 16 órát, tehát két munkanapot kell dolgoznia ahhoz, hogy 100 euróért vásárolhasson élelmiszert.

A pénzügyi, biztosítási, információs, kommunikációs, valamint az áram- és gázszolgáltató területeken dolgozók átlagos fizetése 1750 és 1850 euró között mozog. Nekik megközelítőleg kilenc órát, tehát kb. egy munkanapot kell dolgozniuk a 100 eurós élelmiszer-bevásárlásért. Az az idő számít a legrövidebbnek a gazdasági ágazatok közül.

A fent említett 100 eurós bevásárlásért a szállás- és vendéglátóipari alkalmazottaknak kell a legtöbbet dolgozniuk, megközelítőleg 27 órát, ami átszámítva 3,5 munkanapnak felel meg.

Az előző évi adatokkal összehasonlítva 6,2%-kal nőtt a bruttó átlagbér a gazdasági ágazatokban. 2017-hez képest 3,9%-kal nőtt az élelmiszer, illetve az alkoholmentes italok ára. A statisztikák szerint így 2018-ban a bérek nagyobb mértékben emelkedtek, mint az élelmiszerek ára az üzletekben. Képletesen mondva: tavaly egy átlagbérrel rendelkező személy megengedhette magának, hogy több élelmiszert vásároljon, mint 2017-ben.

Ez a tény azonban nem minden ágazatra érvényes: az adminisztrációs területen dolgozók fizetése csupán 1,5%-kal nőtt, tehát kisebb mértékben, mint az élelmiszer ára.


noviny.sk/para