Ennyit költhetnek a megyefőnökjelöltek a kampányra

Teljes lendülettel zajlik a megyei választási kampány. A megyei képviselő-és megyefőnökjelöltek többezer eurókat költhetnek a kampányukra. Az erre költött összeget transzparens számlán kell kimutatni.

Ennyit költhetnek a megyefőnökjelöltek a kampányra
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A megyefőnökjelöltek 250 ezer eurót szánhatnak a kampányukra. Ha a kampány politikai párt vagy mozgalom vezeti, ők 500 ezer eurót költhetnek el.Harmadik fél is beszállhat a kampányba, ők 25 ezer eurót szánhatnak minderre. A limitet a választási törvény szabályozza. Ha megszegik a törvényt, több ezer eurós pénzbüntetést kell fizetni.

A törvény azt is előírja, hogy a pénz transzparens számlán mozogjon, hogy az adatokhoz egy harmadik fél is hozzáférhessen. A kampányköltségek között fel kell tüntetni a reklámokra szánt pénzt már három hónappal a megyei választások előtt.  

A jogszabályban megtalálhatóak a harmadik félre vonatkozó szabályok is. A harmadik fél olyan fizikai személy, vállalkozó vagy cég lehet, amely be van jegyezve a a Politikai Pártok Finanszírozására és Ellenőrzésére illetékes Állami Komissziónál. A harmadik fél csak akkor csatlakozhat a kampányhoz, ha ott van a Harmadik Fél Listáján.

A választási kampány során a politikusok és támogatóik a szavazatok megszerzéséért kampányolnak. A kampány során hirdetésekkel, vagy nyilvános rendezvényeken próbálják meggyőzni a választókat, miért éri még rájuk voksolni. A kampány során a választásokon résztvevőknek alkalmuk van bemutatni a programjaikat.

Szlovákiában november 4-én tartják a megyei választásokat. Ötödik alkalommal választhatunk megyei képviselőket és megyefőnököket. Eddig 2001-ben, 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban voksolhattunk a megyei választásokon. Idén lesz először, hogy egyetlen fordulóban voksolhatunk. A legtöbb voksot megszerző jelölt lesz a megyefőnök.

Szintén újdonság, hogy a megyefőnököketés megyei képviselőket az eddigi 4 év helyett 5 évre választjuk meg. 2022-ban már egyszerre renezik meg a megyei-és önkormányzati választásokat.
 

TASR/para