Ennyivel akármikor emelhetik a politikusok bérét

A világ egyik legértelmetlenebb szavazása zajlott ma a szlovák parlamentben.

Ennyivel akármikor emelhetik a politikusok bérét
Illusztráció

A közjogi méltóságok, többek között a parlamenti képviselők, a kormánytagok és a köztársasági elnök befagyasztott bérét emelték meg ma 

egy, azaz 1 egész euróval.

Az egyik vonatkozó adótörvény módosításaként került a képviselők elé a javaslat, amelyre Ladislav Kamenický (Smer) képviselő neve került beterjesztőként.

Az egy eurós emeléssel egyébként sikerült megspórolni, pontosabban nem elkölteni 4,1 millió eurót, amennyibe a béremelés került volna, ha a törvény szerint automatikusan nőnek a béreik.

Ez az egész egyébként vonatkozik az ombudsmanra, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjére, a gyermekek, illetve az egészségkárosultak jogaival foglalkozó kormánybiztosra, a minisztériumok szolgálati hivatalaiban dolgozó köztisztviselők, valamint a központi államigazgatási szervek vezetői, tehát ma sokan örülhettek.

Ugyancsak egy euróval megemelték azt a pénzcsomagot, amit a képviselők asszisztenseikre és irodafenntartásra költhetnek.

Így egyezett meg a koalíció azt követően, hogy kitört a hiszti a parlament által elutasított kormányjavaslat kapcsán. A képviselők többsége ugyanis nem hagyta jóvá Fico tervét, hogy ismét fagyasszák be a képviselők bérét. Annak értelmében, a törvényben foglalt modell alapján viszont csaknem ezer euróval növekedtek volna  2011-es szinten lévő fizetések. Fico szerint a mostani cselekmény arra lesz majd jó, hogy elinduljon egy vita arról, milyen módon vezessék be újra a közjogi méltóságok bérének rendszeres emelését.

(TASR)