ENSZ-békefenntartók követhettek el nemi erőszakot Kongóban

2023. október 13. - 08:58 | Külföld

Szexuális bántalmazás gyanújával őrizetbe vettek nyolc dél-afrikai ENSZ-békefenntartót a Kongói Demokratikus Köztársaságban - közölte neve elhallgatását kérve csütörtökön a Reuters hírügynökséggel egy világszervezeti és egy kongói tisztségviselő.

ENSZ-békefenntartók követhettek el nemi erőszakot Kongóban
Illusztráció: Wikimédia

A visszaélésekről szóló jelentésekre reagálva az ENSZ kongói békemissziója, a MONUSCO közleményben erősítette meg a békefenntartók felfüggesztését, további részleteket azonban nem közöltek. Az ENSZ belső vizsgálatot rendelt el a történtek kivizsgálására.

Az ENSZ-forrás közlése szerint a visszaéléseket a dél-afrikai kontingens táborainak közelében működő bordélyházakban követték el.

A dél-afrikai védelmi minisztérium és a külügyminisztérium, valamint a kongói kormány szóvivői nem nyilatkoztak az ügyben.

Az ENSZ szerda késő este kiadott közleményében azt írta, hogy a zéró tolerancia elvével összhangban már megkezdődtek a szexuális kizsákmányolással és a szexuális visszaélés bármilyen formáival szembeni óvintézkedések. A szervezet a jelenlegi rendszerben kivizsgálthatja a történteket, elrendelheti a békefenntartók felfüggesztését, vádemelésre azonban át kell adnia a gyanúsítottakat ügyészségnek.

Korábban Kongóban, Haitin és a Közép-afrikai Köztársaságban működő ENSZ-békemissziókban derült fény hasonló szexuális visszaélésekre, amelyek botrányt okoztak. Habár az ENSZ az elmúlt években különleges egységeket hozott létre a szexuális visszaélések elleni küzdelem és az áldozatok segítése érdekében, a visszaéléseknek nem sikerült elejét venni.

Az ENSZ békemisszióját eredetileg a második kongói polgárháború (1998-2003) alatt indították el, a misszió mandátumát 2010-ben megújították. A misszióban mintegy 17 ezren vesznek részt, és jelentős szerepet vállalnak az ország keleti részében garázdálkodó milíciákkal és felkelőkkel szembeni harcban.

(MTI)