ENSZ: Elindult Afrikába az első orosz műtrágyaszállítmány

2022. november 29. - 21:53 | Külföld

Elhagyta kedden Hollandiát az első orosz műtrágyaszállítmány Malawiba az ENSZ közvetítésével létrejött exportszerződés keretében - tudatta közleményében az ENSZ-főtitkár egyik szóvivője.

ENSZ: Elindult Afrikába az első orosz műtrágyaszállítmány
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A húszezer tonna műtrágya az első része a következő hónapokban Afrikának szánt exportnak - közölte a szóvivő, aki hozzátette, hogy a keddi szállítmány Mozambikon keresztül érkezik Malawiba.

A júliusban az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodást novemberben újították meg. Ennek keretében lehetővé vált a gabona exportja egyes ukrajnai kikötőkből és az orosz műtrágya kivitele annak ellenére, hogy Moszkvát az Ukrajna ellen indított háború miatt szankciókkal sújtották.

Oroszország októberben négy napra felfüggesztette részvételét a megállapodásban, majd ismét csatlakozott.

Az Európában tárolt 260 ezer tonna orosz műtrágya exportjának engedélyezése "humanitárius szükségletet elégít ki, és katasztrofális gabonaveszteséget akadályoz meg Afrikában" - írta António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője.

"Az ENSZ folytatja az intenzív diplomáciai erőfeszítéseket valamennyi féllel, hogy biztosítsa az alapvető élelmiszerek és műtrágyák akadálytalan exportját a világpiacra Ukrajnából és Oroszországból, ez utóbbiakat mentesítve a szankciók hatálya alól"

- tette hozzá.

(MTI)