ENSZ-főtitkár: el kell kerülni a háborús válság mélyülését

2022. november 16. - 07:47 | Külföld

António Guterres ENSZ-főtitkárt mély aggodalommal töltik el a lengyelországi rakétabecsapódásról szóló beszámolók, és reméli, hogy alapos vizsgálatot folytatnak le az ügyben - hangsúlyozta kedden közleményben a világszervezet helyettes szóvivője, Farhan Haq.

ENSZ-főtitkár: el kell kerülni a háborús válság mélyülését
Fotó: TASR/AP

Hozzátette: a főtitkár szerint kulcsfontosságú, hogy elkerüljék az ukrajnai háború keltette feszültség további éleződését.

A lengyel külügyminisztérium előzőleg azt közölte, hogy az ukrán határhoz közeli Przewodówban orosz gyártmányú rakéta csapódott be, két lengyel halálát okozva.

Joe Biden amerikai elnök mindazonáltal szerdán Indonéziában úgy fogalmazott, nem valószínű, hogy a rakétát Oroszországból indították el. Hozzátette, hogy egyértelműen csak úgy tud állást foglalni a kérdésben, ha a vizsgálatok befejeződnek.

Biden kezdeményezésére a G20 csoport csúcstalálkozóján részt vevő állam- és kormányfők közül az európaiak, valamint a japán és a kanadai miniszterelnök külön egyeztetést folytatott a témáról. Ezt követően közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben jelezték, hogy minden támogatást megadnak a lengyel hatóságoknak a vizsgálathoz, és szoros kapcsolatban maradnak annak érdekében, hogy megvitassák a következő lépéseket.

Egyúttal elítélték az orosz haderő "keddi barbár rakétatámadásait ukrán városok és civil infrastrukturális célpontok ellen", és ismét teljes támogatásukról biztosították az ukrán népet az orosz agresszióval szemben.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a megbeszélés után úgy nyilatkozott, hogy országa kész kiterjeszteni együttműködését a NATO-val és a legfejlettebb iparú országokat tömörítő G7 csoporton belüli szövetségeseivel, mert nagyon aggasztónak tartja a legújabb háborús fejlemények hatását a teljes nemzetközi biztonságra.


(MTI)