ENSZ-főtitkár: Fájdalmas mérföldkő az egymillió halálos áldozat

2020. szeptember 29. - 11:12 | Külföld

Fájdalmas, sőt, sokkoló mérföldkő a koronavírus-világjárványban, hogy immár egymillió halálos áldozata van - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a számadat kedd reggeli megismerése után közzétett közleményében.

ENSZ-főtitkár: Fájdalmas mérföldkő az egymillió halálos áldozat
-illusztráció- (Fotó: AP)

"Apák, anyák, férjek, feleségek, testvérek, barátok, kollégák" voltak ezek az áldozatok. Elvesztésük fájdalmát súlyosbítja a vírus "kegyetlensége", nevezetesen, hogy a fertőzésveszély miatt a hozzátartozók nem lehetnek ott a beteg ágyánál. De a gyász sem történhet meg a szokásos módon, és a felépülést sem lehet úgy megünnepelni, mint más betegség esetében"

- írta a főtitkár.

"Még mindig nem látjuk a járvány végét, nem tudjuk, hányan fogják ezután elveszíteni állásukat, meddig nem folyhat normálisan az oktatás, nem térhet vissza megszokott medrébe az életünk"

- figyelmeztetett. Hozzátette azonban, hogy felelősségteljes vezetéssel, együttműködéssel, tudományos hozzáállással, elővigyázatossággal - távolságtartással és maszkviseléssel - legyőzhető a pandémia. Ha lesz kifejlesztett vakcina, ahhoz "mindenkinek megfizethető áron" hozzá kell tudni jutnia - húzta alá.

(MTI)