ENSZ: Hetente átlagosan több mint tíz embert végeznek ki Iránban

2023. május 9. - 20:54 | Külföld

Az év eleje óta legalább 209, vagyis átlagosan hetente több mint tíz embert ítéltek halálra és végeztek ki Iránban - figyelmeztetett kedden kiadott közleményében az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

ENSZ: Hetente átlagosan több mint tíz embert végeznek ki Iránban
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Volker Türk hangsúlyozta: a végrehajtott ítéletek számát csak becsülni lehet, mert az iráni hatóságok nem teszik lehetővé az adatokba való betekintést, így a hivatalosan megerősített számokhoz képest a valós esetek száma minden bizonnyal magasabb.

Az ENSZ adatai szerint a kivégzések döntő többségét kábítószer-kereskedelemhez köthető vádak miatt rendelték el, és csak az utóbbi két hét folyamán legalább 45 embert végeztek ki Iránban, szintén drogkereskedelem vádjával. Úgy tudják, hogy elítéltek közül 22-en a beludzs kisebbséghez tartoztak.

Volker Türk kiemelte: a drogkereskedelemmel összefüggésben hozott halálos ítéletek összeegyeztethetetlenek a nemzetközileg elismert emberi jogokkal, mert a halálbüntetés csak a szándékos emberöléssel kapcsolatos, legsúlyosabb bűncselekmények esetében alkalmazható.

A közlemény szerint tavaly legalább 580 embert végeztek ki Iránban. Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője genfi sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban azt mondta, a 2023 eddig ismert adatai alapján nem zárható ki, hogy a végrehajtott halálbüntetések száma ebben az évben akár a 2015-ös negatív rekordot, azaz a 972 főt is meghaladhatja az országban.

A legfrissebb adatokat ismertetve a közlemény megemlíti, hogy hétfőn két férfit, Szadrollah Fazelit és Jusszef Merdádot akasztották fel valláskáromlásért; múlt szombaton pedig Habib Sáb iráni-svéd másként gondolkodót végezték ki azzal a váddal, hogy arab szeparatistákból szervezett terrorcsoportot az ország nyugati részén.

(MTI)

Címkék: kivégzés, Irán