ENSZ-jelentéstevő: "Szaúd-Arábia tisztviselői tervelték ki és követték el a brutális és előre megfontolt gyilkosságot"

Az ENSZ jelentéstevője szerint Szaúd-Arábia aláásta Törökország erőfeszítéseit arra, hogy kivizsgálja a Rijád isztambuli főkonzulátusán tavaly októberben meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságíró halálának körülményeit. Agnes Callamard szerint a "brutális és előre megfontolt gyilkosságot" szaúdi tisztségviselők tervelték ki és követték el.

ENSZ-jelentéstevő: "Szaúd-Arábia tisztviselői tervelték ki és követték el a brutális és előre megfontolt gyilkosságot"
Dzsamál Hasogdzsi (Fotó: TASR)

Az ENSZ bírósági ítélet nélküli, azonnal vagy önkényes kivégzésekkel foglalkozó jelentéstevője csütörtökön törökországi látogatása után közölte értékelését.

Callamard megállapítása szerint

"Szaúd-Arábia jelentősen korlátozta és aláásta Törökország erőfeszítéseit arra, hogy a nemzetközi joggal összhangban azonnali, hatékony és alapos, független és pártatlan, átlátható vizsgálatot alkalmazzon"

- áll az ENSZ emberi jogi genfi irodájának közleményében. "Vészesen kevés időt és hozzáférést biztosítottak a török nyomozóknak ahhoz, hogy a vizsgálatra vonatkozóan előírt nemzetközi szabványoknak megfelelően professzionális és hatékony bűnügyi helyszíni vizsgálatot és keresést folytathassanak" - mondta az ENSZ-jelentéstevő.

Callamard szerint az útjuk során összegyűjtött bizonyítékok arra utalnak, hogy

"Hasogdzsi egy brutális és előre megfontolt, szaúd-arábiai tisztségviselők által kitervelt és elkövetett gyilkosság áldozata lett", konkrét tisztségviselőt azonban nem nevezett meg.

A január 28-a és február 3-a közötti út során Callamard négytagú csapata találkozott a török külügy- és az igazságügy-miniszterrel, a hírszerzés vezetőjével és az ügyet vizsgáló ügyésszel.

A közlemény szerint Callamard csapatának továbbá hozzáférést biztosítottak a gyilkosságot megörökítő hangfelvételhez, amelyet a török hírszerzésnek sikerült korábban megszereznie. A csapatnak azonban nem volt módjában mélyebb műszaki vizsgálatnak alávetni a hanganyagot, és nem volt lehetősége arra, hogy függetlenül megerősítse. Megjegyzik továbbá, hogy szintén nem állt módjukban lefolytatni néhány egyéb vizsgálatot, beleértve találkozókat törvényszéki és bűnügyi helyszínelők bevonásával, "legfőképp, de nem kizárólag időkorlátok miatt".

Callamard júniusban tervezi benyújtani végső jelentését a gyilkosságról az ENSZ emberi jogi tanácsához.

Az isztambuli főügyészség szerint a szaúdi királyi családot élesen bíráló Hasogdzsit október 2-án előre kitervelt módon megfojtották, mihelyst belépett a szaúdi külképviselet épületébe, holttestét pedig feldarabolták, majd megsemmisítették. A gyilkosság hátterében több ország Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörököst sejti. A szaúdi vezetés eleinte azt állította, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet, és utána eltűnt. Később azzal álltak elő, hogy az újságíró dulakodás közben vesztette életét.

Január elején Szaúd-Arábiában megkezdődött a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere, akik közül a végrehajtókra, jelenleg legkevesebb öt emberre halálbüntetés vár. Rijád szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról, így nem is gyanúsított a perben. 

Callamard a szaúdi trónörököst tartja a bűncselekmény fő felelősének.

(MTI)