ENSZ: A kiújult harcok több millió embert veszélyeztetnek Szíriában

2019. november 21. - 11:09 | Külföld

Az ENSZ aggodalmának adott hangot New York-i sajtótájékoztatóján Stéphane Dujarric, António Guterres főtitkár szóvivője az Északnyugat-Szíriában rekedt mintegy 3 millió ember miatt, akik a térségben kiújult harcok miatt ismét veszélybe kerültek.

ENSZ: A kiújult harcok több millió embert veszélyeztetnek Szíriában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"Nagyon aggódunk az Idlíb tartományban és térségében élő mintegy 3 millió emberért, akik közül csaknem 1,6 millió belső menekült"

- mondta helyi idő szerint szerdán tartott sajtótájékoztatóján Dujarric, hozzátéve, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) szerint idén április óta a térségben kiújult harcoknak már körülbelül 1000 áldozatuk van, köztük több száz gyerek.

"A humanitárius helyzet egész Szíriában súlyos; több mint 11 millió embernek van szüksége segítségre, és 6 milliónak kellett elmenekülnie otthonából"

- jelentette ki Dujarric, és kiemelte, hogy október óta nőtt a légicsapások száma is.

A szóvivő felszólította a harcokban részt vevő feleket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius és emberi jogi szabályokat, hangsúlyozva a kórházak és egyéb egészségügyi infrastruktúrák, illetve személyzet sérthetetlenségét.

Idlíb nagy részét a szíriai kormányellenes felkelők és az al-Kaida terrorszervezethez közel álló Haját Tahrír as-Sám tartja uralma alatt. A szíriai kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Idlíbben és a szomszédos Hama tartományban a lázadók ellen, és azóta sok területet visszafoglaltak. Bassár el-Aszad szíriai elnök októberben kulcsfontosságúnak nevezte az Idlíbben dúló harcokat a polgárháború lezárásában, valamint a "terrorizmus" elleni harcban.

(MTI)