ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete: A jövőben újabb migrációs hullámok várhatók

2023. október 2. - 20:53 | Külföld

Az éghajlatváltozás, a fegyveres konfliktusok, az erőszakos cselekmények és egyéb okok miatt egyre többen próbálnak meg szerencsét próbálni máshol a világon, emiatt újabb migrációs hullámok várhatók a jövőben is - jelentette ki Amy Pope, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) október elsejével hivatalba lépett új főigazgatója hétfőn Genfben.

ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete: A jövőben újabb migrációs hullámok várhatók
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az IOM - amelyet az ENSZ migrációs ügynökségének is neveznek - alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell.

Pope - az első nő az IOM főigazgatói posztján - köszöntőbeszédében a legális migráció társadalomra és gazdaságra gyakorolt pozitív hatásait és a jelenlegi rendszer hiányosságait emelte ki. Azt mondta: olyan migrációs rendszerre van szükség, amely mindkét fél számára hasznos.

Amy Pope, aki korábban a washingtoni Fehér Ház tanácsadójaként is szolgált, úgy vélte, hogy a migráció valós nyertesei a fejlett gazdaságok, hiszen a bevándorlás elősegíti az innovációt, megoldásként szolgál a jóléti államok elöregedő társadalmainak problémáira, ideértve az alacsony születési számot és a munkaerőhiányt.

Jelezte, hogy az IOM a migráció hatékonyabb kezelése céljából a magánszektor bevonását tervezi a közeljövőben, de kiállt a kormányokkal folytatott együttműködés mellett is.

A főigazgató háláját fejezte ki a földközi-tengeri mentőcsapatok és segélyszervezetek mindennapos erőfeszítéséért. Aggodalmának adott hangot viszont amiatt, hogy sokan szinte természetesnek veszik, hogy az emberek mozgásához hozzátartoznak a tragédiák.

"Ha tényleg meg akarjuk akadályozni, hogy ezek az emberek rozoga csónakokkal induljanak útnak a Földközi-tengeren és meghaljanak, átfogóbb megközelítést kell alkalmaznunk"

- mondta Pope, megismételve, hogy elsősorban a legális migrációs útvonalak kiszélesítése és biztonságosabbá tétele lenne szükséges, ugyanakkor emlékeztetett:

"többet kell fektetni az oktatásba és a tudásba is, hogy több embernek legyen jövőképe a hazájában".

Pope bejelentette, hogy első hivatalos útja Etiópiába vezet, ahol az Afrikai Unió Bizottságával tárgyal, majd Brüsszelbe utazik, ahol magas rangú uniós képviselőkkel fog egyeztetni az illegális migráció kezeléséről szóló megállapodásról.

(MTI)

Címkék: migráció, ENSZ