ENSZ-nyomozók háborús bűnök elkövetésével vádolták az amerikai, a szíriai és az orosz erőket Szíriában

2019. szeptember 11. - 16:57 | Külföld

A szíriai harci cselekmények kapcsán  háborús bűnök elkövetésével vádolták  az amerikai, a szíriai és az orosz erőket ENSZ-nyomozók szerdán.

ENSZ-nyomozók háborús bűnök elkövetésével vádolták az amerikai, a szíriai és az orosz erőket Szíriában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A rendelkezésre álló bizonyítékok és a civil áldozatok magas száma alapján a nyomozók azzal vádolták meg a Washington vezette nemzetközi csapatokat, hogy támadásaik nem egy bizonyos katonai célpont ellen irányultak, vagy legalábbis nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket azok végrehajtása előtt.

"A civilek megsebesüléséhez vagy halálához vezető, válogatás nélkül zajló támadások háborús bűncselekménynek számítanak, ha azokat nemtörődöm módon hajtják végre"

- érveltek a nyomozók.

A szíriai kormányerők és a nekik légi támogatást nyújtó oroszok eközben orvosi létesítményekre, iskolákra, piacokra és mezőgazdasági területekre mértek végzetes csapásokat. Ezek a támadások ugyancsak kimeríthetik a háborús bűncselekmény fogalmát - írta jelentésében a szíriai túlkapások ügyében vizsgálódó ENSZ-bizottság.

A szíriai hadsereg tagadja, hogy civil célpontokat támadott volna, és azt állítja, hogy kizárólag az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatba hozható szélsőségeseket veszi célba.

A nyomozók a Hajat Tahrír as-Sám (korábban: an-Nuszra Front) nevű dzsihadista szövetséget is megvádolták, hogy válogatás nélkül lőtt rakétákkal civil és katonai célpontokat egyaránt. A HTS a legerősebb felkelőcsoport Idlíb tartományban, amelynek visszaszerzéséért a kormányerők áprilisban offenzívát indítottak.

A jelentés 300 interjú alapján, műholdfelvételek, fotók és videók felhasználásával készült, és az idei év harci eseményeit vizsgálta júliusig bezárólag.

A nyolc éve tartó szíriai konfliktusban százezrek vesztették életüket és milliók váltak földönfutóvá.

(MTI)