ENSZ: Pénzhiány miatt felére kell csökkenteni a menekülttáborokban élő emberek kalóriaadagját

2023. május 30. - 20:22 | Külföld

Nincs elég pénz, így júniustól a felére kell csökkenteni a tanzániai menekülttáborokban élő 200 ezer ember kalóriaadagját - jelentette be az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

ENSZ: Pénzhiány miatt felére kell csökkenteni a menekülttáborokban élő emberek kalóriaadagját
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A humanitárius szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy az alulfinanszírozottság miatt három éve kénytelen csökkenteni a menekülteknek járó kalóriamennyiséget.

A menekültek napi kalóriaadagja a márciusi csökkentés után júniustól már csak a felét fogja elérni az ENSZ által ajánlott mennyiségnek.

A mostani korlátozás a tanzániai menekülttáborokban élő 140 ezer burundi és 60 ezer kongói menekültet érinti.

A közlemény szerint a WFP-nek 21 millió dollárra lenne sürgősen szüksége ahhoz, hogy a következő fél évben ne kelljen tovább csökkenteni az adagokat, miközben már így is alultápláltság sújtja a táborokban élő embereket.

A szervezet rossz anyagi helyzetét tovább súlyosbítják az ukrajnai háború következtében jelentősen megemelkedett élelmiszerárak.

A WFP igazgatónője, Sarah Gordon-Gibson arra szólította fel a nemzetközi közösség tagjait, a kormányokat és a magánszektort: járuljanak hozzá a Világélelmezési Program finanszírozásához. Hangsúlyozta, hogy a pénzügyi nehézségek Tanzánián kívül Bangladesben, Burundiban és Jemenben is hasonló intézkedésekre kényszerítették a WFP-t: az ázsiai országban a múlt héten kellett csökkenteni a rohingja menekültek élelmezésére fordítható összeget.

Márciusban közölték, hogy a Jemenben élő több millió ember ellátásához meg kellene duplázni a költségvetésüket, az afrikai Burundiban pedig a felére kellett csökkenteniük a menekültekre fordítható kiadásaikat.

(MTI)

Címkék: ENSZ, menekültek