ENSZ: több mint 8000 migránst szállítottak vissza Líbiába az idén

2019. december 21. - 12:57 | Külföld

Az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség több mint 8000, Európa felé tartó migránst fogott el és szállított vissza Líbiába annak ellenére, hogy az illetők élete ott veszélyben van - közölte az ENSZ emberi jogi hivatala.

ENSZ: több mint 8000 migránst szállítottak vissza Líbiába az idén
Fotó: Fotó: European Commission 

Több mint 8600 bevándorlót szállítottak vissza január és november között.

A Líbiában lévő migránsok rendszeresen szembesülnek gyilkosságokkal, önkényes fogva tartással, kínzással, szexuális erőszakkal, emberrablással és kényszermunkával állami tisztviselők és bűnözők részéről - mondta Genfben Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szóvivője.

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint legalább 284 civil vesztette életét idén az észak-afrikai arab országban dúló harcok miatt.

Líbia a fő kiindulási pontja azoknak a migránsoknak, akik a Földközi-tenger középső részén keresztül próbálnak meg eljutni Olaszországba vagy Máltára. Az idén mintegy 14 500 bevándorló érte el ezt a két országot, ez a szám mintegy 24 ezer volt 2018-ban a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint. A Földközi-tenger nyugati részén az érkezők száma több mint a felére, 25 ezerre csökkent. Ezzel szemben a Földközi-tenger keleti részén Görögországba érkezők száma csaknem megkétszereződött, és elérte a 60 ezret.

Az IOM adatai szerint legalább 1250 migráns lelte halálát január és december közepe között, miközben megpróbált átkelni a veszélyes vizeken. Bár 2014 óta ez volt a legalacsonyabb szám a halálos áldozatokat tekintve, az ENSZ szerint a Líbiából elindulók esetében nőtt a halálozások száma, mivel az embercsempészek még nagyobb kockázatokat vállalnak.

MTI

Címkék: ENSZ, migráns