ENSZ: Tömeges elszegényedéshez vezethet a járvány hosszú távon

2020. december 3. - 10:50 | Külföld

A koronavírus-járvány hosszú távú hatásai miatt 2030-ra meghaladhatja az egymilliárdot a mélyszegénységben élő emberek száma a világon - írta csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányában az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP).

ENSZ: Tömeges elszegényedéshez vezethet a járvány hosszú távon
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A jelentés három lehetséges forgatókönyvet vázol: a legrosszabb esetben - egy elhúzódó gazdasági válság és lassú kilábalás esetén - 207 millióval nőhet a mélyszegénységben élők száma a következő évtizedben.

A Nemzetközi Valutaalap növekedési kilátásain és a jelenlegi halálozási adatokon nyugvó alapforgatókönyv 44 milliós növekedéssel számol.

A legoptimistább verzió szerint akár meg is fordítható a jelenlegi trend. A megfelelő befektetésekkel - jóléti programok, zöld gazdaság, digitalizáció, jó kormányzás - túlszárnyalható a világ járvány előtti fejlődési pályája, és akár 146 millióval csökkenthető a mélyszegénységben élők száma.

"A koronavírus-járvány fordulópont, és a most hozott vezetői döntések nagyon különböző irányokba vihetik a világot"

- hívta fel a figyelmet közleményében Achim Steiner, a Fejlesztési Program munkatársa.

"Itt a lehetőség, hogy olyan tevékenységekbe fektessünk a következő évtizedben, amelyek nem csak segítenek kilábalni az embereknek a Covid-19-ből, de teljesen új fejlődési pályára helyezik a bolygót és lakosságát, egy tisztességesebb, rugalmasabb és zöldebb jövő felé"

- tette hozzá.

(MTI)