Enyhébb szabályok vonatkoznak mától az ingázókra

2021. május 31. - 08:23 | Belföld

Május 31-től, hétfőtől változnak az ingázókra vonatkozó előírások.

Enyhébb szabályok vonatkoznak mától az ingázókra
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A hétnaposnál nem régebbi negatív RT-PCR- vagy antigéntesztet helyettesíteni lehet oltási igazolással vagy arról szóló igazolással, hogy átestünk a fertőzésen – tájékoztatott Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője.

Az oltási igazolást azok mutathatják fel, akik legalább 14 napja megkapták az mRNA típusú vakcina (Pfizer/BioNTech, Moderna) második adagját vagy legalább 28 napja megkapták a vektorvakcina (AstraZeneca, Johnson&Johnson) vakcina első adagját. Azokra is vonatkozik a kivétel, akiket az mRNS- vagy vektorvakcina első adagjával oltottak be, ha az oltást a megbetegedéstől számított 180 napon belül adták be, és azokra is, akik nem régebben, mint 180 napja átestek a COVID-19-en.

„A negatív teszt helyett elég a védőoltástról vagy a betegség leküzdéséről szóló igazolást felmutatniuk a Szlovákiába való belépéskor azoknak a szlovák állampolgároknak is, akiknek a szomszédos országban van átmeneti vagy állandó lakhelyük, a határtól 100 kilométeren belül" - mondta Račková.

Továbbra is érvényes, hogy nem kell karanténba vonulniuk vagy negatív tesztet felmutatniuk a fuvarozóknak, a vasúti vagy a légi közlekedésben dolgozóknak, az egészségügyi dolgozóknak vagy a temetkezési vállalatok munkatársainak, függetlenül attól, hogy zöld, piros vagy fekete országból érkeznek-e. A diákok, a hozzátartozójukat ápolók vagy a sportolók is mentesülnek a karantén alól.

Mostantól hét napnál nem régebbi negatív antigénteszttel az Ukrajnából érkező, szlovák iskolába járó diákok, és kétnaposnál nem régebbi teszttel az esküvőre érkezők is karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Szlovákia területére. „Pontosították ugyanakkor, hogy Szlovákia területére negatív antigénteszttel csak olyan művészek léphetnek be, akiknek - Ukrajna kivételével – valamelyik szomszédos országban van állandó vagy ideiglenes lakhelyük" - tette hozzá Račková.


(TASR)