Enyhítések a védetteknek, szigorítások az oltatlanoknak – akár kijárási tilalom is jöhet a fekete járásokban - ÖSSZEFOGLALÓ

2021. november 5. - 11:17 | Belföld

Hamarosan megtelhetnek a kórházak COVID-részlegei, egyes járásokban már most több COVID-beteget kezelnek, mint az utolsó hullám csúcsán. A szakmai konzílium a fekete járásokban kijárási tilalmat javasol a nem védettek – akik nem oltottak és nem estek át a betegségen – számára, munkába pedig csak az „OTP-sek” mehetnének már a piros járásokban is. A javaslatokat még a kormánynak is jóvá kell hagyni, de akár már a jövő héten élesíthetik őket.

Enyhítések a védetteknek, szigorítások az oltatlanoknak – akár kijárási tilalom is jöhet a fekete járásokban - ÖSSZEFOGLALÓ
Fotó: Paraméter

Egyre rosszabb a járványhelyzet, amihez még az is párosul, hogy az emberek többsége egyre kevésbé veszi komolyan a járványt. A szakmai konzílium ezért szigorítaná a járványintézkedéseket a legrosszabb helyzetben lévő járásokban és a nem védettek számára. A védetteknek viszont kedvezményeket adnának, a fekete járásokban is. A javasolt intézkedésekre a kormánynak is rá kell bólintania, de ez már a jövő héten megtörténhet.

Enyhítések a védetteknek

A konzílium lehetővé tenné, hogy kinyissanak a vendéglátóhelyek a fekete járásokban is, de csak a védettek – vagyis az oltottak és a betegségen átesettek számára. Ez lenne az enyhítés, mivel a konzílium is érzékeli, hogy feleslegesen büntetik az oltottakat és korlátozzák a gazdaságot. Az enyhítéseket azonban csak a szigorításokkal együtt javasolják.

„És csak akkor, ha a feltételeket szigorúan betartják. Ha nem fenyeget az, hogy a be nem oltottak is igénybe vehetik a szolgáltatásokat, vagyis szigorúan ellenőrzik majd a belépőket – mondta Elena Prokopová, a konzílium tagja. – Ha azt látjuk, hogy nem tartják be az intézkedéseket, akkor jöhet a visszaállás.”

A szigorítások ignorálását nemcsak a helyi ellenőrzések alapján látják majd, hanem a fertőzöttségi számok növekedése alaalapján is. „Ha tovább fog nőni a fertőzöttek száma, akkor látjuk, hogy nem működik a rendszer” – mondta Prokopová.

Kijárási tilalom a fekete járásokban

A szakmai konzílium javaslata szerint a vendéglők és a hotelek is kinyithatnának a fekete járásokban, de csak a védettek számára, vagyis negatív teszttel sem lehetne belépni. Sokkal komolyabban érintené azonban anem védetteket, hogy számukra kijárási tilalmat vezetnének be, hasonlóan ahhoz, ahogyan az előző hullám idején is működött:

munkába járhatnának, élelmiszerboltba és gyógyszertárba is elmehetnének, de különben otthon kellene tartózkodniuk.

A konzílium szerint a kijárási tilalom jogi hátterét a kormánynak kell megteremtenie.

Munkába csak az „OTP-sek”

További szigorítás lenne, hogy a piros járásoktól felfelé

csak az „OTP-sek”, vagyis az oltottak és a járványon átesettek, valamint a negatív teszttel rendelkezők mehetnének munkába.

Az OTP-t a munkaadóknak kellene ellenőrizniük. Emellett mindenkinek javasolják a home office-t, vagyis az otthoni munkát.

A konzílium „influenzaszünetet” javasol azokban az iskolákban, ahol nagyon sok a fertőzött, vagyis úgy látják, hogy súlyosan fertőzött járásokban várható, hogy 1-2 hétre az összes iskolában leáll a tanítás. A konzílium azonban nem akarja, hogy a be nem oltott felnőttek felelőtlenségét a gyerekek szenvedjék meg, ezért ezt az intézkedést csak nagyon indokolt esetben javasolják.

Nagyon súlyos a helyzet

A szakmai konzílium drámai nyilatkozattal lépett a nyilvánosság elé. „Sokan úgy viselkednek, mintha a járvány már véget ért volna, pedig éppen az ellenkezője igaz” – jelentette ki Alena Koščálová, a pozsonyi Egyetemi Kórház fertőző osztályának főorvosa. A konzílium szerint mielőbb el kellene fogadni a szigorúbb intézkedéseket a nem oltottak számára.

„Ez már a be nem oltottak járványa” – jelentette ki Koščálová.

Tíz kórházban kezelt beteg közül 8 oltatlan. Aki beoltott, és mégis kórházba kerül, az általában idősebb, és több más betegsége is van. „A kórházban lévő beoltottak átlagéletkora 64 év, a nem oltottaké 53 év” – tájékoztatott Matej Mišík, az egészségügyi minisztérium elemző intézetének vezetője.

Koščálová szerint a lakosságnak azt is érzékelnie kellene, hogy az egészségügyi dolgozók egyre fáradtabbak. „Azt látják, hogy a nem fertőzötteket kell kezelniük, akik a felelőtlenségük miatt kerültek kórházba, ami nagyon nehéz helyzetet eredményez” – magyarázta Koščálová.

Matej Mišík szerint jelenleg olyan helyzetben van az ország, mint tavaly december közepén, a kórházban kezelt fertőzöttek száma hamarosan, legkésőbb november végére eléri a háromezret.

„Ezen már a konzílium javaslatainak az életbe léptetése sem változtat, mivel a következő hetekben kórházba kerülők már ma is fertőzöttek” - magyarázta Mišík.

Az intézkedésekkel azonban lassítható a járvány további terjedése, Mišík szerint el kell kerülni, hogy a járvány olyan magas platón tetőzzön, mint az előző hullámban.

A kórházak már most is túlterheltek

A konzílium szerint nem szabad megengedni, hogy 3000 COVID-beteg fölé emelkedjen a kórházak leterheltsége, mert nem biztos, hogy azt kibírná az egészségügyi rendszer. Az elmúlt egy évben változott az egészségügyi dolgozók hozzáállása is, akik ma azt látják, hogy olyan betegeket kell jobbára gyógyítaniuk, akik az oltás elutasításával maguk okozzák a betegség súlyosabb lefolyását.

A szakmai konzílium javaslatai:

 • A nem védettek – a be nem oltottak és a betegségen át nem esett emberek – számára korlátozott kijárási tilalmat vezetnének be – csak munkába, élelmiszerboltba és gyógyszertárba mehetnének, mint ahogyan az a tavaszi kijárási tilalom idején érvényben volt. Az intézkedés csak a fekete járásokra vonatkozna, a negatív teszt nem jelentene felmentést.

 • a piros járásoktól kezdve csak COVID Pass-szal lehetne munkába menni, vagyis csak az OTP-sek – beoltott, betegségen átesettek, negatív teszttel rendelkezők – dolgozhatnának. A COVID-igazolványt a munkaadó ellenőrizné.

 • Aki teheti, dolgozzon otthonról, a járás színétől függetlenül, javasolja a szakmai konzílium. A piros járásoktól felfelé nagyon ajánlott a home office.

 • A teljes táppénz csak azoknak a COVID-betegeknek járna, akik be vannak oltva, a be nem oltottak csak a korábbi összegű táppénzt kapnák, amely az első három nap a napi bruttó bér 25%-a, a 4. naptól 55%.

 • Az iskolák nyitva maradnak, de azokban a régiókban, ahol nagyon sok a fertőzött, a regionális tisztiorvos elrendelhet 1-2 hét szünetet, mint ahogyan korábban tették az influenzajárvány esetén.

 • A bordó és a fekete járásokban a vendéglátóhelyek csak este 10-ig tarthatnának nyitva. Ez azonban azt is jelenti, hogy engedélyeznék a vendéglők és a hotelek nyitvatartását a fekete járásokban is, ahol ez jelenleg tilos. Ezek a helyek azonban csak védett – oltott és a betegségen átesett – vendégeket fogadhatnának. A vendéglátóhelyek közé számítanak a hotelek is.

 • A fekete járásokban továbbra is tiltanák a tömegrendezvényeket, például diszkókat, de nem lehetne lakodalmat és halotti tort sem tartani.

 • Minél jobban fel kell gyorsítani a 3. adag beadását, elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozók és a nyugdíjasotthonok lakói számára.

 • Növelni kell a COVID-ágyak számát a kórházakban, és alkalmazni kell az ellenanyagos kezelést a betegeknél.

 • Erősíteni kell az oltási kampányt, be kell kapcsolni helyi politikusokat, társadalmi szervezeteket, polgári társulásokat, egyházi közösségeket.

 • Szigorítani kell minden járványügyi intézkedés betartásának ellenőrzését.

 • Az intézkedéscsomagot csak egyben lehet bevezetni, nem lehet belőle „mazsolázni”. Nem lehet például kinyitni a vendéglőket a fekete járásokban, ha nem vezetik be a kijárási tilalmat a nem védettek számára.

 • Az intézkedések csak a szakmai kollégium javaslatai, a döntést a kormánynak kell meghoznia.

- lpj -