Enyhíthetik a kijárási tilalmat, és jön az új járványtörvény

2021. április 21. - 11:20 | Belföld

A szerdai kormányülésen szóba kerül az új "járványtörvény", és a jelenleg érvényben lévő kijárási tilalom enyhítése is.

Enyhíthetik a kijárási tilalmat, és jön az új járványtörvény
Eduard Heger miniszterelnök (Fotó: TASR)

Eduard Heger miniszterelnök szerint az új járványtörvénynek - amelyet a szükséghelyzet kihirdetése helyett dolgoznak ki - a hónap végéig kell elkészülnie. A kormányfő a szerdai kormányülés előtt nem zárta ki, hogy a jövő héten még meghosszabbítanák a szükséghelyzetet, ez azonban a járványadatok alakulásától függ majd.

"Meg kell várnunk, hogy néz majd ki az új járványtörvény. Ha a szükséghelyzetet meg kéne hosszabbítani, azt a kormány - további 20 napra - meg tudja tenni. De a cél az, hogy a hónap végéig elkészüljön a járványtörvény, és eldönthetjük, hogy helyettesítjük-e a vele a szükséghelyzetet. Ha igen, az új jogszabály gyorsított eljárásban elfogadható lesz a parlamentben"

- nyilatkozott Eduard Heger a szerdai kormányülés előtt.

Amennyiben a szükséghelyzet helyett a járványtörvény intézkedései lépnének életbe, megszűnne a kijárási tilalom - ugyanis ehhez elengedhetetlen a szükséghelyzet kihirdetése. A kormány ezt még fontolóra veszi, a miniszterelnök viszont örül a járványadatok alakulásának, és annak, hogy egyre kevesebb a fertőzött, és egyre kevesebb beteg szorul kórházi kezelésre.

Ugyanakkor Heger hangsúlyozza: a helyzet egyelőre nem olyan jó, hogy egyik napról a másikba feloldjanak minden korlátozást. Ugyanakkor ideálisnak tartaná azt, ha véget érhetne a szükséghelyzet.

Amennyiben a következő hetekben a szükséghelyzet mégis érvényben maradna, szóba jöhet a kijárási tilalom enyhítése. Az viszont, hogy a jelenlegi este 8 órás "határidőhöz" képest mennyivel később kéne minden - nem a munkáját végző - embernek hazaérnie, a kormányon belül is vita tárgyát képezi.

(TASR/para)