Enyhülhetnek a marihuánafogyasztókat sújtó büntetési tételek, a koalíciós pártok is csökkentenék a 10 éves tételeket

2021. május 17. - 18:45 | Belföld

Akár 15 év börtönbüntetést is kaphat egy marihuánafogyasztó, ha visszaesőként többször is rajtakapják őt. Az igazságügyi minisztérium dolgozik a büntetési tételek enyhítésén, dekriminalizációról azonban nem beszélnek. Szétválasztanák a fogyasztókat és a terjesztőket, a kisebb és a nagyobb mennyiséget.

Enyhülhetnek a marihuánafogyasztókat sújtó büntetési tételek, a koalíciós pártok is csökkentenék a 10 éves tételeket
Fotó: Paraméter

A függőségekkel foglalkozó szakemberek és politikusok egyetértettek abban, hogy túlságosan magasak egyes büntetési tételek, amelyek a marihuánafogyasztókat sújtják. Az akár 15 éves börtönbüntetés abból a szempontból is magas, hogy a fiatalok nagy része kipróbálta már a marihuánát, derült ki a parlament által szervezett konferencián.

Tomás Gábris, a SAV kutatója szerint ugyanis a 19 éves fiatalok 40 százaléka próbálta már a marihuánát, ami szerinte azt mutatja, hogy könnyen hozzáférhető drog, de egyben azt is, hogy a büntetés nem riasztja el tőle a fiatalokat. A drog a jóval fiatalabbak körében sem ismeretlen, a felmérések szerint a 15 évesek 17 százaléka próbálta már.

Csak kihágásként kezelnék

A konferencián, amelyen részt vett Mária Kolíková igazságügy-miniszter, Roman Mikulec belügyminiszter és Peter Kovařík országos rendőfőkapitány is, a résztvevők egyetértettek abban, hogy csökkenteni kell a büntetési tételeket.

„Bizonyosan egyetértünk, hogy a kevésbé súlyos társadalomellenes viselkedést elég kihágásként kezelni, csak a súlyosabb bűncselekményeket kell szabadságvesztéssel büntetni” – magyarázta Kolíková.

Egyetért ezzel a rendőrfőkapitány is. „Nincs értelme a társadalom szempontjából fiatal embereket szabadságvesztésre ítélni, amivel csak tönkretesszük az életüket, nem beszélve a börtönbüntetés költségeiről” – jelentette ki Kovařík.

Mi változhat?

Az igazságügyi minisztérium nyár végére ígéri a szabályozás részleteit. Mária Kolíková a konferencián arról beszélt, hogy a marihuánát mint könnyű drogot kell megkülönböztetni a kemény drogoktól, valamint a fogyasztókat a terjesztőktől a büntetési tételeket illetően. A jelenlegi jogszabályok ugyanis a már visszaeső fogyasztót – akit egyszer már elítéltek marihuána birtoklásáért – annak esetében a büntetési tétel alsó határa 10 év, a felső pedig 15. A bíró 10 évnél kevesebbet nem is adhat, ilyen magas büntetést pedig sok esetben még gyilkosságért sem adnak.

A fogyasztást csak kihágásként definiálnák, esetleg feltételes börtönbüntetést adnának érte. Meghatároznák azt is, hogy mennyi drog tartása jelentene csak kihágást, és mennyitől kellene már bűncselekményként kezelni az ügyet.

A terjesztőket és a gyártókat nemcsak a náluk talált mennyiség alapján ítélnék meg, hanem aszerint is, hogy mekkora anyagi hasznuk származott a drogterjesztésből és gyártásból. A fiatalkorúak esetében a bíróság gyógykezelést is elrendelhetne

Dekriminalizáció vagy depenalizáció?

Ondrej Dostál (SaS) szerint mielőbb dekriminalizálni kellene a marihuánafogyasztást, a kifejezéssel azonban sem a rendőrfőkapitány, sem az igazságügyi miniszter nem értett egyet.

Kolíková szerint inkább depenalizációról, vagyis a büntetési tételek csökkentéséről kellene beszélni.

A miniszter azért ódzkodik a dekriminalizáció kifejezéstől, mert szerinte ezt sokan úgy is értelmezhetnék, hogy a terjesztést és a drog előállítását sem akarják büntetni.

Az utóbbi hónapokban több olyan eset is nyilvánosságra került, amikor kis mennyiségért, 10 grammnyi marihuána tartásáért szabott ki a bíróság 10 év feletti büntetést.

Kérdés, a koalíció mit támogat?

A hétfői konferenciát OĽaNO-s képviselők szervezték, de a Sme rodina képviselői kivételével részt vett minden koalíciós párt képviselője. A marihuána dekriminalizácója az SaS programjának a része, vagyis ez a párt támogatni fogja a büntetési tételek enyhítését. Várhatóan a Za ľudí sem lesz ellene, ha saját miniszterük dolgozza ki a javaslatot. Az OĽaNO konzervatívabb képviselőinek valamint a Sme rodinának a támogatása azonban már kérdésesebb. A kormányprogramba a drogfogyasztásra vonatkozó büntetési tételek csökkentése nem szerepel.

- lpj -