Enyhülnek az Európán belüli utazás feltételei, de még mindig számos korlátozás érvényben marad

2021. június 6. - 09:29 | Belföld

Június 7-től a szlovák állampolgárok 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszt, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt fejében utazhatnak be Csehországba. A teszteket még a határ átlépése előtt kell elvégeztetni.

Enyhülnek az Európán belüli utazás feltételei, de még mindig számos korlátozás érvényben marad
Illusztrációs felvétel (TASR)

Erről a minisztérium tájékoztat, hozzátéve, hogy minden Csehországba készülő személynek ki kell töltenie az érkezi lapot, és el kell küldenie azt az érintett regionális higiéniai hivatalnak. Határátlépéskor vagy az országban történő ellenőrzéskor pedig köteles felmutatni az ellenőrző szerveknek.

Horvátországba történő belépéskor érvényes úti okmány vagy személyi igazolvány mellett (legalább 2021. június 15-ig) a következőket kell felmutatni:

- 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt

- vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt

- negatív teszteredmény nélkül is beléphetünk az országba, de ebben az esetben 10 napos karanténba kell vonulnunk (ez megszüntethető, ha a helyben elvégeztetünk egy koronavírus-tesztet, amely negatív eredményt mutat)

- átléphetjük továbbá a határt orvosi igazolással is, mely bizonyítja, hogy az elmúlt 180 napban estünk át a fertőzésen

- szabadon utazhatunk, ha igazolni tudjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni oltás mindkét adagját

- elegendő továbbá az orvosi igazolás arról, hogy több mint 180 napja legyőztünk a vírust, és már megkaptuk a vakcina első adagját.

A minisztérium továbbá emlékeztet, hogy június 2-tól a Pfizer, Moderna vagy Szputnyik vakcinákkal beoltottak az első adag beadását követő 22–42 napon belül beutazhatnak Horvátországba, az AstraZeneca esetében pedig az első adagtól számított 22-84 napon belül utazhatunk.

(aktuality.sk)