Enyhülnek a járványügyi szabályok: csak bizonyos helyeken lesz kötelező a reszpirátor viselése!

2022. április 20. - 12:29 | Belföld

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés után ismertette a járványügyi intézkedések enyhítésének újabb fázisát.

Enyhülnek a járványügyi szabályok: csak bizonyos helyeken lesz kötelező a reszpirátor viselése!
Fotó: TASR - illusztráció

A tárcavezető közölte, az új szabályozás szerint csütörtöktől (április 21.) már csak a szociális otthonokban és a kórházakban lesz kötelező a reszpirátor viselése.

„A reszpirátor viselése már csak a szociális intézményekben lesz kötelező, mégpedig a látogatóknak és a személyzetnek, amikor beteggel érintkeznek. Ugyanez a rezsim lesz érvényben a kórházakban és más egészségügyi intézményekben” – jelentette ki a miniszter.

Ez tehát azt jelenti, hogy beltéren csütörtöktől már nem lesz kötelező a maszkviselés, kivételt pedig csak az egészségügyi intézmények képeznek. Ha orvoshoz megyünk, nemcsak a rendelőben, hanem a váróteremben is viselnünk kell a reszpirátort.

A tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a mozikban és a színházakban sem kell majd reszpirátort viselni – ennek oka pedig a folyamatosan javuló járványhelyzet.

Bár már nem lesz kötelező a reszpirátorviselés, Ján Mikas országos tiszti főorvos azt javasolja bizonyos veszélyeztetett csoportoknak, hogy továbbra is védjék magukat a maszkkal. Ilyenek például a 70 év felettiek, valamint a más megbetegedéssel küzdő személyek. Azoknak pedig továbbra is viselniük kell a reszpirátort, akik légúti megbetegedés tüneteit tapasztalják.

Nem lesz kötelező a karantén sem, ha valaki pozitívan tesztelt személlyel volt kapcsolatban. A tiszti főorvos ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kezelőorvos ebben az esetben is dönthet másképp és karantént rendelhet el. „Például, ha ez a kontaktus veszélyeztethet egy immunhiányos személyt, illetve hasonló esetben” – mondta.

Nem változik viszont az eljárás menete abban az esetben, ha pozitív lett a koronavírustesztünk: továbbra is öt nap kötelező karantén következik, majd ennek letelte után is legalább öt napig reszpirátort kell viselnünk.


(TASR/DenníkN)