Enyhült a tömegnyomor a RegioJet reggeli járatán - Érsek miniszter is felszállt VIDEÓ

Pénteken reggel „új” motorvonatokat helyezett üzembe a RegioJet. 

Enyhült a tömegnyomor a RegioJet reggeli járatán - Érsek miniszter is felszállt VIDEÓ
Fotók: TASR

Öt éve közlekednek a RegioJet sárga vonatai a Komárom – Pozsony vasúti szakaszon. Az elmúlt öt év alatt több mint 10 millió utas szállt fel a RegioJet vonataira. A tavalyi év rekordnak számított, hiszen csaknem 2.6 millióan utaztak a sárga szerelvényekkel.

A RegioJet nyújtotta szolgáltatás iránt csaknem háromszor nagyobb az érdeklődés a vonalon, mint öt évvel ezelőtt, amikor még az Állami Vasúttársaság vonatai közlekedtek. Az utasszám-növekedést a vállalat infografikája is jól szemlélteti:

A vállalat és a közlekedési tárca is tisztában van azzal, hogy az elmúlt időben egyre zsúfoltabbak a vonatok ezen a szakaszon, éppen ezért további négy vonatot helyeznek üzembe Komárom és Pozsony között.

A RegioJet pénteken reggel a Komárom – Dunaszerdahely – Pozsony vasúti vonalon indította útjára az első régebbi, 628.2 típusú motorvonatot, amelyet korábban Németországban, illetve Csehországban üzemeltettek. Érsek Árpád közlekedési miniszter a RegioJet képviselőivel közösen utazott az említett járattal Úszorról a fővárosba.


Fotó: TASR

Az újonnan beüzemelt vonatok maximális sebessége 120 km/óra, 140 ülőhelyes és wifi-elérhetőséget is biztosítanak.

„Örülök, hogy sikerült megoldanunk a problémát – az embereknek több helyük lesz a vonaton és ezáltal biztonságos körülmények között utazhatnak reggelente iskolába vagy munkába“  – nyilatkozta útja során Érsek Árpád közlekedési miniszter.


Fotó: TASR

A közlekedési tárca tájékoztatása szerint, tekintettel a nemzetiségi kisebbség nagy számú jelenlétére, a vállalat hamarosan magyar nyelven is tájékoztatni fogja az utasokat a vonatokon és az egyes állomásokon.


Fotó: RegioJet

Az „új“ szerelvények mellett a jövőben továbbra is közlekednek majd a szakaszon jól megszokott kisebb, illetve valamivel nagyobb sárga motorvonatok és a dízelmozdony által húzott vagonok is. A RegioJet aktuális célja, hogy minél előbb növeljék a kapacitást, ám a jövőben tervezik a régebbi vonatok felújítását is. A vállalat közleménye szerint emellett tervezik a tavalyi évi balesetek során összeroncsolódott két motorvonat rekonstrukcióját.


A RegioJet súlyos szerelvényhiánnyal küzd. Tavaly három súlyos vonatbaleset is történt a Csallóközben, mindháromban az átjáróra hajtó kamionsofőrök okozták a szerencsétlenséget. Május 14-én Alistál közelében a hibázó kamionsofőr vesztette életét, a RegioJet kocsiját sikerült helyrehozni. A szeptember 16-i, nagymegyeri baleset következtében a vétlen mozdonyvezető halt meg, és több mint harminc személy megsérült. A Nagymegyeren megrongálódott vasúti kocsi a mai napig nincs használatban, ahogy a november 8-án, a nemesócsai balesetben megrongálódott kocsit sem helyezték újra üzembe.


-para-