EP-választások: az MKP még totojázik, a KDH viszont az Alkotmánybírósághoz fordul

2019. június 4. - 16:42 | Belföld

Vasárnap az MKP leköszönő európai parlamenti képviselője, Csáky Pál kijelentette, hogy a pártja fontolgatja, az Alkotmánybíróságra adja a másfél hete lebonyolított EP-választások során leadott érvénytelen szavazatok ügyét. Azóta semmit nem hallani erről, közben meg a kereszténydemokraták a saját ügyük miatt a kassai testülethez fordultak.

EP-választások: az MKP még totojázik, a KDH viszont az Alkotmánybírósághoz fordul
Fotó: tasr

Alkotmánybírósághoz fordult a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a májusi európai parlamenti választás eredménye miatt. A TASR-nek ezt Alojz Hlina, a párt elnöke erősítette meg.

A KDH igazságtalannak tartja, hogy bár jobb eredményt ért el, mint az SaS, mégsem kapott közvetlenül két képviselői mandátumot, holott az SaS igen. A KDH-nak meg kell várnia a Brexitet és a brit EP-képviselők távozását, utána érvényesítheti második képviselői mandátumát.

„Bízunk benne, hogy igazságos döntés születik” - mondta az alkotmánybírósági beadvánnyal kapcsolatban Hlina. Azt nem árulta el, hogy más fórumok elé viszik-e az ügyet, ha a kassai Alkotmánybíróságon nem járnak sikerrel.

A mandátumokat a januárban módosított választási törvény alapján osztották el, amely kimondja, hogy az egyik megválasztott szlovákiai képviselőnek ki kell várnia a brexitet. A „Fekete Péter” Miriam Lexmannak a KDH jelöltjének jutott. A KDH ezt igazságtalannak tartja, mivel az SaS 9,62 százalékos eredményt ért el, a KDH pedig a szavazatok 9,69 százalékát szerezte meg.

Szlovákia egy képviselői helyet kap az EP-ben a brit képviselők távozása után. A törvénymódosítás szerint annak a pártnak kell kivárnia a pótmandátum érvényesítésével a brexitet, amely a töredékszavazatok elosztásánál a legkevesebb voksot kapta.

Ide tartozik a hír, miszerint a TA3 hírcsatorna "A politikában" című, vasárnap vetített műsorában Csáky Pál kijelentette, hogy az MKP fontolgatja, hogy az Alkotmánybíróságra adja az érvénytelen szavazatok ügyét. Csáky szerint az EP-választáson túl sok volt az érvénytelen szavazat, állítólag több ezer voksról van szó. Mint ismeretes, az MKP-nak mindössze 396 szavazat hiányzott az 5 százalékos mandátumküszöb átlépéséhez. Az MKP azóta nem töri magát ebben a kérdésben, és Csáky ezzel a hozzáállással kapcsolatban jegyezte meg a közösségi oldalán: "A pártom olyan, mint a csiga."

(para/TASR)