Eperjesi gázrobbanás: Az állam kész több pénzzel segíteni a várost

2020. január 17. - 15:42 | Belföld

Ha nem lesz elegendő az egymillió eurós állami támogatás, amelyet tavaly decemberben ítéltek oda Eperjes városának a gázrobbanással összefüggésben, a kormány kész még több pénzt adni, tekintve, hogy továbbra is válsághelyzet van érvényben.

Eperjesi gázrobbanás: Az állam kész több pénzzel segíteni a várost
Fotó: TASR

Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki pénteken, miután találkozott Andrea Turčanovával, Eperjes polgármesterével. Pellegrini a Munkácsi utca 7-es szám alatti lakótömb lebontása utáni aktuális helyzetről tájékozódott. Eperjesre elkísérte őt Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter is.

A találkozón szóba került a nyilvános bírálat is a bontási munkálatok és a törmelék elszállításának magas ára miatt.

A kormányfő hangsúlyozta: a munkálatok befejezése és a válsághelyzet visszavonása után a járási hivatalban a válságstábbal közösen ellenőrizni fogják az összes kiadást, a kormány csak ezután fogja átfizetni a számlákat. Hozzátette: ezeket a költségeket nem a nyilvános gyűjtések keretében összeszedett pénzből, hanem az állami és a városi költségvetésből fogják téríteni.

„A cseh cég ugyan egy euróért bocsátotta rendelkezésre a szükséges gépet, és a negyedik emeletig ingyen csinálta meg a bontást is, de ennek az óriási berendezésnek a szállítását már ki kellett fizetnünk, és ez hatalmas összeget jelent, ehhez jön még a körbekerítés és így tovább” – figyelmeztetett Pellegrini, akit a polgármester asszony arról tájékoztatott, hogy a költségek jelenleg 1 380 000 euróra rúgnak.

Turčanová elmondása szerint Eperjes városa hét nagyobb céget szólított meg a romok eltakarításával összefüggésben. A legtöbb csak három-négy hónapos késéssel tudott volna hozzálátni a munkához. Rendes írásbeli ajánlatot csak a Matijka kft.-től kaptak.

„Amikor megláttam az első költségvetést, nekem is túlárazottnak tűnt. De miután felosztottam tételekre, már nem. Talán ha különvennénk az egyes megrendeléseket, mindenki azt mondaná, hogy rendben van” – fűzte hozzá Turčanová, hangsúlyozva, hogy egyik cég sem volt hajlandó egy euróért vállalni a munkát.

2019. december 6-án gázrobbanás történt Eperjesen (Prešov), a Munkácsi utca 7-es szám alatt, egy 12 emeletes lakótömbben. A baleset következtében heten meghaltak, egy személy eltűnt, több tucatnyian megsebesültek. A válságstáb úgy döntött, hogy le kell rombolni az egész lakótömböt. A bontási munkálatokat december 16. és 18. között végezték el.


TASR