Eperjesi gázrobbanás: Este fél tízkor lokalizálták a tüzet a romos lakóházban

2019. december 7. - 07:00 | Régió

A tűzoltóság pénteken 21.30-kor jelezte a Facebookon, hogy sikerült lokalizálniuk a tüzet.

Eperjesi gázrobbanás: Este fél tízkor lokalizálták a tüzet a romos lakóházban
Fotók: TASR / Rendőrség

Ez azt jelenti, hogy már ellenőrzésük alá vonták, és megkezdhették a likvidálását. Ez a fázis a reggeli órákig eltartott, hétkor jelezték a tűzoltók, hogy teljesen likvidálták a tüzet. Ezt követheti a tűz pontos okának felmérése, és esetleges további áldozatok kiemelése a romok közül.

Az épületet emellett szombation megvizsgálja egy statikus. Az áldozatok száma a reggeli információk szerint egyelőre nem nőtt, sokakat viszont eltűntként tartanak számon.

A szörnyű tragédiának mostanáig öt áldozata van, számuk azonban Peter Pellegrini miniszterelnök szavai szerint tovább nőhet.

Az előzetes információk szerint a robbanást az okozhatta, hogy a lakóház liftaknája megtelt gázzal. A robbanás a 9. emeleten történhetett, majd a lángok elértek a 12. emeletig.

Este 21.45-kor a Čas.sk azt írta, addig összesen 39 sérültet láttak el a mentők, közülük kilencet kellett az eperjesi kórházba szállítani. Andrea Kalavská egészségügyi miniszter ennek kapcsán közölte, hogy könnyebb sérülésekről van szó, senki sincs közülük életveszélyben.

A város polgármestere, Andrea Turčanová jelezte, hogy a város által biztosított szállást az esti órákban egyelőre csak négyen vették igénybe, az evakuált lakóházak lakosait viszont arra kérte, reggel kilencre menjenek a Prostějovská utcai alapiskolához, ahol tájékoztatják őket a továbbiakról.

Milan Majerský megyei elnök felkínálta a hatáskörükbe tartozó középiskolák kollégiumait, amelyet 15-en ettek igénybe az esti közlés szerint.

Anna Kovaľová, a Kerületi Bíróság elnöke közölte, szintén lehetőséget nyújtottak a kiürített lakóházakban lakók számára, hogy a bíróság épületében szálljanak meg, emellett jogi segítséget is felkínáltak számukra. Gál Gábor miniszter utasítására készenlétbe helyeztek bírókat.

Eperjes városa egymillió eurót kap a kormányfő tartalékalapjából. Ezt Peter Pellegrini kormányfő jelentette be a válságstáb péntek esti ülését követően.

„Hétfő reggel megérkezik az első egymillió euró a város számlájára a szükséges kiadások fedezésére. Már beszéltem telefonon a pénzügyminiszterrel, hogy hétfőn reggel valóban itt legyen a pénz. Az összeget elsődlegesen az épület állapotának stabilizálására fogják felhasználni, amíg nem születik végleges döntés a további sorsáról, a szanálásáról vagy a felújításáról. A városnak erre nincsenek tartalékai” - jelentette ki Pellegrini.

Kapcsolódó cikkek:
Gázrobbanás történt egy panelházban, legalább öten meghaltak! (FOTÓK)
Katonák is segítenek az eperjesi gázrobbanás helyszínén
Eddig kilenc sérültet láttak el a helyi kórházban

Erős gázszagot éreztek a tömbház lakói a robbanás előtt, munkálatok zajlottak az épület mellett

Még mindig ég a lakóház, Pellegrini szerint az utóbbi 10 évben ez a legnagyobb ilyen szerencsétlenség (VIDEÓ)
A liftakna megtelt gázzal, ez okozhatta az óriási robbanást a lakóházban – a rendőrség eljárást indított
Čaputová is segít az eperjesi gázrobbanás károsultjainak

(Čas.sk/Noviny.sk/parameter)