Eperjesi gázrobbanás: Hétre nőtt az áldozatok száma – a tűzoltók már két és fél éve figyelmeztettek!

2019. december 7. - 10:16 | Régió

Az eperjesi panelházban történt gázrobbanás áldozatainak száma szombaton reggel a korábban ismert ötről hétre emelkedett.

Eperjesi gázrobbanás: Hétre nőtt az áldozatok száma – a tűzoltók már két és fél éve figyelmeztettek!
Fotók: TASR - További felvételekért kattints!

A rendőrség szombaton délelőtt egy rövid időre azt írta ki a Facebookra, hogy további hat áldozatot találtak, röviddel ezután azonban korrigáltak. Jelenleg azt írják, hogy az áldozatok száma még emelkedni fog.

Az eperjesi tűzoltóság igazgatója, Ján Goliaš jelezte, hogy folyamatban van az utolsó áldozatok felkutatása. A panelház mindkét oldalát emelőkocsial közelítették meg, jelenleg 13 tűzoltójuk dolgozik odafent. Szavai szerint készen állnak arra, hogy bemenjenek esetlegesen betemetett személyekért, de pillanatnyilag senkinek nem engedélyezett az épületbe való behatolás.

A korábbi pontosítás kapcsán kifejtette, hogy öt áldozatot találtak pénteken, egyet szombaton korán reggel, egy továbbit, egy idős úr holttestét pedig a délelőtti órákban emelik ki a romok alól. "Egy személyről még semmit sem tudunk, de nem biztos, hogy a lakásban volt. Emellett reménykedünk, hogy senki nem volt vendégségben" - fogalmazott.

Radovan Bránik a válságstábból jelezte, hogy nagyon nem valószínű, hogy a környező lakóházakban élők, akiket szintén evakuáltak a történtek miatt, visszatérhetnek a mai nap folyamán az otthonaikba.

Elárulta azt is, hogy a lakóház, amelyben a robbanás történt, nem felelt meg a tűzbiztonsági előírásoknak, és a tűzoltók már több mint két évvel ezelőtt visszautasítottak bizonyos építkezési munkák jóváhagyását. Szavai szerint a tűzoltók pont arra figyelmeztettek korábban, ami most megtörtént.

Ján Goliaš ezzel egyetértett, megerősítette, hogy a panelház 2017-es átépítésével nem értettek egyet. "A lakóház tulajdonosa önkényesen cselekedett" - fogalmazott.

A tűzoltóigazgató szerint a robbanás a gázezetékek átépítésével függhet össze. Egyelőre csak találgatás, de elképzelhető, hogy átvágták az egyik vezetéket, majd a gáz nagy mennyiségben felgyülemlett a felső helyiségekben.

Noha a házat még megvizsgálja egy statikai szakértő, a tűzoltóság igazgatója szerint bontásra lesz ítélve. Amíg a statikus nem vizsgálta át az épületet, a tűzoltók se mehetnek be.

Goliaš közlése szerint a tűzoltásban, mentésben és az evakuálásban több mint száz professzionális és önkéntes tűzoltó vett részt.

Kapcsolódó cikkek:
Gázrobbanás történt egy panelházban, legalább öten meghaltak! (FOTÓK)
Katonák is segítenek az eperjesi gázrobbanás helyszínén
Eddig kilenc sérültet láttak el a helyi kórházban

Erős gázszagot éreztek a tömbház lakói a robbanás előtt, munkálatok zajlottak az épület mellett

Még mindig ég a lakóház, Pellegrini szerint az utóbbi 10 évben ez a legnagyobb ilyen szerencsétlenség (VIDEÓ)
A liftakna megtelt gázzal, ez okozhatta az óriási robbanást a lakóházban – a rendőrség eljárást indított
Čaputová is segít az eperjesi gázrobbanás károsultjainak
Eperjesi gázrobbanás: Este fél tízkor lokalizálták a tüzet a romos lakóházban

(Denník N/SME)