Eperjesi gázrobbanás: Szakértők szerint a felső szinteket le kell bontani

2019. december 8. - 17:37 | Régió

Szakértői vélemények szerint a gázrobbanás sújtotta eperjesi 12 emeletes lakóház legfelső négy szintjét biztosan le kell bontani, azok ugyanis nem stabilak és statikailag veszélyesek.

Eperjesi gázrobbanás: Szakértők szerint a felső szinteket le kell bontani
Fotó: TASR

„A felső emeletek statikailag nem stabilak, tehát azoknak le kell kerülniük. Panelek lógnak a falakból, amelyek bármikor leeshetnek, tehát nagyon veszélyes” – mondta vasárnap a válságstáb ülése után Jozef Polák statikus.

Az alsóbb szinteket véleménye szerint bizonyos műszaki megoldásokkal meg lehet menteni, a további lépésekről azonban a válságstáb dönt majd. A szakértő hozzátette, az oltás során az alsóbb szintek is beáztak, a fagy pedig megnehezíti a dolgukat.

Egyelőre nem tudni, hogy a környező lakóházakba mikor térhetnek vissza az ott élők, a lakókat egyelőre csak rendőrök kíséretével engedik be a tömbházakba, hogy megnézhessék, milyen károk keletkeztek a lakásukban.

Az eperjesi kórház szóvivője, Renáta Cenková közölte, a pénteki gázrobbanás után jelenleg két személyt kezelnek a kórházban.

„A szerencsétlen történést követően 17 pácienst láttak el az alkalmazottaink, köztük egy tűzoltót. Szerencsére főként könnyebb sérülésekről volt szó” – tette hozzá Cenková.

A szóvivő elmondása szerint egy női pácienst a baleseti sebészeti osztályon kezelnek, egy gyermeket pedig a gyermekosztályon. „Egyikük sincs életveszélyben. Egy férfit már kiengedtünk a kórházból.

A gázrobbanás pénteken történt egy 12 emeletes lakóházban. Nyolc ember vesztette életét, és többen megsérültek. A tűzoltók egész éjjel küzdöttek a lángokkal, szombat reggelre sikerült eloltaniuk a tüzet. A környéken lakóknak is el kellett hagyniuk az otthonaikat.

A kormány 1 millió eurót folyósított Eperjes városának, amit hétfőn kapnak meg. A pénzt az épület stabilizálására használják fel, a lakóház sorsáról később döntenek. A pénzügyi támogatásból azok a családok is kapnak, akiknek nagy szükségük van segítségre. Ha szükség lesz további anyagi támogatásra, a kormány küld még további összeget a város számára.

Ezt vasárnap a TA3 politikai műsorában megerősítette Peter Pellegrini kormányfő, majd hozzátette, a kormány készen áll emelni a támogatás összegét.

Pellegrini egyúttal rámutatott a tűzoltók hősiességére, akik órákon át bevetésen voltak a helyszínen, valamint az emberek szolidaritására, akik segítettek.

Kapcsolódó cikkek:
Gázrobbanás történt egy panelházban, legalább öten meghaltak! (FOTÓK)
Katonák is segítenek az eperjesi gázrobbanás helyszínén
Eddig kilenc sérültet láttak el a helyi kórházban

Pellegrini megérkezett az eperjesi gázrobbanás helyszínére (VIDEÓ)

A liftakna megtelt gázzal, ez okozhatta az óriási robbanást - a rendőrség eljárást indított

Eperjesi gázrobbanás: Hétre nőtt az áldozatok száma – a tűzoltók már két és fél éve figyelmeztettek!

Eperjesi gázrobbanás - Újabb videók és fotók a helyszínről!

A liftben élte túl a panelházi robbanást egy 45 éves férfi!
Beszakadt az egész lépcsőház az eperjesi panelházban! (Videó)

Egy biztonsági kamera megörökítette a robbanást Eperjesen! (Videó)

"Pusztán az életem maradt, de az mindennél fontosabb" - megszólaltak a lakosok
Őrizetbe vették az eperjesi gázrobbanás feltételezett felelőseit

Senkit nem találtak az eperjesi panelház 12. emeletén!

Három személyt gyanúsítottak meg az eperjesi gázrobbanással összefüggésben!


(TASR)