Eperjesi gázrobbanás: Vizsgálati fogságban maradnak a gyanúsítottak, akiket sokan jöttek támogatni

2019. december 30. - 12:07 | Régió

A kerületi bíróság nem adott helyt a három gyanúsított fellebbezésének, a bíró érvelése szerint továbbra is fennállnak azok az indokok, melyek alátámasztják a vizsgálati fogságukat.

Eperjesi gázrobbanás: Vizsgálati fogságban maradnak a gyanúsítottak, akiket sokan jöttek támogatni
Fotó: TASR

A 12 emeletes Munkács utcai panelházban december 6-án történt gázrobbanás során heten vesztették életüket, a nyolcadik áldozat vélhetően az az idős nő lesz, akit továbbra is eltűntként kezelnek. Néhány nappal a történtek után a rendőrség három személyt gyanúsított a gázrobbanás okozásával, a három egyéni vállalkozó mindegyike kojšovi, Marek T. 29, testvére, Ondrej T. 28, Ján R. pedig 31 éves. A gyanú szerint alacsony feszültségű elektromos vezetékvédő felhelyezésénél végzett mikrofúrás során átlyukasztották a gázvezetéket, és ez okozta a szivárgást a Munkács utca 7-es számú panelházban, majd ebből kifolyólag következett be december 6-án 12.12-kor a robbanás. A gyanúsítottakat 4-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Az ügyész azzal az indokkal javasolta a vizsgálati fogságba helyezésüket, hogy a magas büntetés fenyegetése miatt esetleg kibújhatnak a felelősségvállalás alól, ezt azonban később kiegészítették azzal, hogy a három gyanúsított tanúkat befolyásolhat vagy más módon akadályozhatja a nyomozást. A járásbíróság az utóbbi érvnek helyt adott, előbbit viszont indokolatlannak tartotta. Emiatt az ügyész is fellebbezett a gyanúsítottakon kívül.

A fellebbviteli bíróság ugyanakkor mindkettejük fellebbezését elutasította, és az eredeti döntést megerősítve úgy határozott, hogy a három gyanúsított előzetes letartóztatásban marad.

A tárgyalásra eljöttek Kojšov (Gelnicai járás) községből többen is, akik a gyanúsítottak hozzátartozói vagy ismerősei.

Jelen volt a község polgármestere, Anton Bašniar is, aki elmondta, valamilyen módon mindannyian kötődnek a fiatalemberekhez és szeretnének segíteni nekik, ha kell társadalmi garanciát is vállalnak értük.

Hozzátette, bíznak abban, hogy felmentik végül őket, vagy ha mégis bűnösnek találják, akkor csak kis mértékben lehetnek azok. Úgy véli, a munkálatokat meg kell vizsgálni a megrendelőtől egészen a vállalkozókig, akik azt kivitelezték, és csak ez alapján születhet igazságos ítélet és vonhatnak felelősségre bárkit is.

Egy helybéli, Ján Tchur úgy látja, hogy a fiatalok nem önkényesen végezték a munkákat a panelháznál, és azok, akik valóban vétkesek, nem is szerepelnek a gyanúsítottak között. "Jó fiúk ezek, akik nem azért mentek munkába, hogy ártsanak valakinek."

(Tvnoviny.sk)