Építik tovább az Égi Palotát a kínaiak, hazai rekordot döntöttek az űrhajósaik

2022. április 16. - 08:37 | Tech

Sikeresen visszatért szombaton a Földre a kínai űrállomásról a három tajkonauta, miután beállította az űrben töltött idő kínai rekordját.

Építik tovább az Égi Palotát a kínaiak, hazai rekordot döntöttek az űrhajósaik
Fotó: AP/TASR

Az űrkabin Vang Ja-ping női űrhajóssal és két férfi társával, Csai Cse-kanggal és Je Kuang-fuval szombat reggel landolt az ország északnyugati részén fekvő Góbi-sivatagban.

A leszállást élőben közvetítette a kínai állami televízió.

A visszatérés a Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő űrállomásról valamivel több mint kilenc órát vett igénybe.

A Sencsou-13 (Varázshajó) legénysége hat hónapig volt az űrben, tovább, mint a korábbi kínai űrhajósok - csaknem kétszer annyi ideig, mint a tavaly felállított korábbi kínai rekord.

A háromfős legénység október 16-án indult mostani küldetésére.

A magasban töltött idő alatt a három űrhajós - Kínában tajkonautáknak nevezik őket - két űrsétán vett részt, tudományos kísérletek egész sorát végezte el, és előkészítette a Tienkung (Égi Palota) néven ismert űrállomás további bővítését.

Vang Ja-ping nemcsak az első női űrhajós volt, aki a Mennyei Harmónia (Tienho) nevű központi modul fedélzetén tartózkodott, hanem az első, aki űrsétát is tett.

A következő fázisban, a tervek szerint a jövő hónapban teherűrhajó érkezik az űrállomáshoz, amely egyebek között üzemanyagot és más szükséges eszközt szállít majd, előkészítve a Sencsou-14 júniusra várt repülését.

Még az év folyamán további két modult indítanak a világűrbe a leendő űrállomás fő részéhez.

(MTI)