Építkezési telkek eladók a Kis-Duna szomszédságában

2016. február 2. - 08:49

A különösen szép, hangulatos partú Kis-Duna – az egykori főág, a Csalló ősfolyó utódja – két partján található a dunaszerdahelyi járás utolsó faluja, Eperjes. A település nagyobbik része a folyó bal partján, azaz Mátyusföld területén fekszik.

Eperjes eredetét illetően nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre, nincs hiteles feljegyzés arról sem, honnan az elnevezés. A szájhagyomány szerint Mátyás király udvaroncai 1460 körül a folyó jobb partja mellett elterülő Biffari-erdőkben vadásztak, egy tisztáson megpihentek s a közeli településről a lányok friss eperrel kedveskedtek a vadászatban elfáradt vitézeknek. A királynak tett beszámolójukban a falut Eperes néven említették, mivel határában sok eperfa állt.

Az évszázadok folyamán többször is szinte megsemmisült a település – árvizek, tűzvész pusztította az 1747-ben épült templomot is, de a szorgos lakosok mindig újjáépítették.

Az építkezés, modernizálás a mai korban is jellemző, hiszen gomba módra szaporodnak az új házak, s nem csak a falubeliek, de más községekből, sőt még külföldről is szívesen telepednek le Eperjesen.

A fiatal, gyerekes családok is megtalálják számításaikat, hiszen helyben van az óvoda, a 9 osztályos alapiskola, és nem mellékes az sem, hogy a járási székhely mindössze 13 km-re fekszik. A faluban élénk kulturális és sportélet folyik, az oktatási intézményekben egymást érik a színvonalas rendezvények, fesztiválok, melyekből a gyerekek nagy örömmel veszik ki részüket.A pedagógusok családi napokat, sportnapokat, „fordított napot” szerveznek az iskolában, ahol a diákok különböző műveltségi és sportvetélkedőkön vesznek részt. Nagy sikereket érnek el a tanulók a különböző járási, illetve kerületi versenyeken, olimpiászokon is, ahol mindig dobogós helyen végeznek. Az őszi Tökfesztivál napján az iskolában töklámpásokat faragnak, este pedig az alkotásokkal lámpás felvonuláson vesznek részt, készműves foglalkozásokon sajátítják el a különböző technikákat, a húsvét- és karácsonyváró nap alkalmával különböző dísztárgyakat készítenek, játszóház várja a gyerekeket. Nyaranta 1 hetes nyári táborban foglalkoznak az egyre több érdeklődővel.

Az Ugri Bugri Bábcsoportot a határokon túlra is gyakran hívják fellépni, a versenyeken pedig mindig előkelő helyet foglalnak el a falu bábozói. A felnőttek is kivehetik részüket a falu kulturális életéből.

A tea- és egészségdélutánok alkalmával hírességekkel, illetve neves szakemberekkel beszélgethetnek, a külföldön is ismert Kis-Duna Énekkar a különböző ünnepek alkalmával ad koncertet a faluban, de gyakran megfordulnak itt a különböző színjátszó csoportok, ismert színészek, tánccsoportok is.

Egyre több a résztvevője a tavaszi és őszi gyalogtúráknak, a húsvéti csónaktúrának, de nagy sikere van a Bográcsfesztiválnak, a májusfa állításának is, melyek mindig jó szórakozási lehetőséget biztosítanak.

Az Eperfesztivál, amikor is minden az epres finomságok körül forog, mára fogalommá vált a Csallóközben. A gazdag és sokrétű rendezvény sok száz embert csalogat a községbe.

A sport terén is elmondható a sokrétűség. A focicsapaton kívül asztalitenisz-, sakk- karate szakkör és női futballcsapat is működik a faluban, hagyománnyá váltak a családi sportrendezvények, ahol kicsik és nagyok együtt versenyeznek, szórakoznak. A tornateremben zumba, aerobic, jóga várja a mozogni vágyókat. A falu jelképe, a Kis-Duna lehetőséget nyújt csónakázásra, halászásra, sőt a fürdésre is.

A nyugalomra, pihenésre vágyók, a természetet szeretők az év minden szakában szívesen keresik fel a Kis-Duna partján elterülő községet, ahol még érintetlen, hajdani szépségében pompázó gyönyörűséges tájat csodálhatnak meg.

(PR)