Építkezési tilalmat rendeltek el Vörösmajorban, erre valaki betörte a polgármester kocsijának ablakát

2021. július 29. - 09:58 | Régió

Marek Lackovič (PS), a dunaszerdahelyi járásbeli, szlovák többségű Vörösmajor (Hviezdoslavov) polgármestere a héten számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy valaki betörte szolgálati kocsijának ablakát, miután az önkormányzat építkezési tilalmat rendelt el a községben.

Építkezési tilalmat rendeltek el Vörösmajorban, erre valaki betörte a polgármester kocsijának ablakát
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Vörösmajort a polgármester Szlovákia leggyorsabban növekvő önkormányzatának nevezi, és köztudott, hogy az elmúlt évtizedben elharapódott ingatlanfejlesztésekből kifolyólag 8-10 év alatt a település lakossága a nyolcszorosára-tízszeresére nőtt. A falunak 2003-2005 környékén még csak mintegy 300 lakosa volt, a 2011-es népszálálás idején pedig alig több mint 600, mostanra pedig a polgármester szerint mintegy 5 ezer. A falu az elmúlt években lényegében a fővárosból kiköltözők hálószobájává vált, és Lackovič 2018-as megválasztása után ennek akart gátat szabni.

Ahogy azt Facebook-posztjában is kifejti, az ingatlanfejlesztők (developerek) nehezen nyelték le, amikor nyilvánosan kijelentette, hogy mostantól felszúrhatják a hátsójukba a borítékaikat és a kapcsolataikat, mielőtt belépnek a hivatalba, melyet ő képvisel.

Hozzátette, hogy többeknek nem tetszett az sem, amikor a telkek minimálisan kimérhető nagyságát házanként 6 és fél árban határozták meg, hogy ne "nyúlketrecekből" álljon a falu. További szigorításokat is említ, köztük a legfrissebbet, mely szerint a vízművekkel karöltve lényegében betiltották a nagyobb építkezéseket a faluban.

"Nem tartott soká, rögtön ebéd után, három órával a sajtónyilatkozatom után betört ablakkal találtam rá a szolgálati autómra, a munkámhoz kötődő dokumentumokat pedig szétdobálva az ülésen" - jegyezte meg posztjában.

Ezt követően adott interjút a Denník N-nek, melyben leszögezte, nem szeretne előreszaladni, és bárkit is megvádolni azzal, hogy megpróbálják megfélemlíteni, ugyanakkor szerinte ezt támasztja alá az, ahogy a hivatalos papírokkal bánt a tettes. "Bizonyos körök a kezdetektől fogva próbálnak ilyen-olyan enyhébb mdon megfélemlíteni, de meg kell tanulniuk, hogy a dolgok már átátható módon zajlanak" - húzta alá, most viszont szerinte szintet léptek a támadói. Elárulta azt is, hogy értesítette az ügyben a rendőrséget, a somorjai rendőrőrs egységei pedig növekvő intenzitással tesznek majd kitérőt a háza felé, ahol a kisfia is él.

Lackovič beszélt arról, hogy az eddigi üzengetések kimerültek olyasmiben, hogy valaki az utcán rászólt, hogy figyeljen oda másnap, amikor begyújtja az autóját. Hozzátette, számára ismeretlen, nem helyi személyről volt szó, ugyanakkor abban is biztos, hogy ismert vállalkozók nem fenyegetnék meg személyesen, ellenben erre némi apróért felbérelhetnek valakit.

A lapnak kifejtette, hogy az építkezési tilalom, amiről határoztak a vízművekkel együttműködve, valójában azt jelenti, hogy azok az ingatlanfejlesztő projektek, amelyek eddig nem kapták meg a község vagy a szerv beleegyező nyilatkozatát, már nem is fogják. Azokról van szó, amelyek sem területi végzéssel, sem építkezési engedéllyel nem rendelkeznek. Az indok pedig az, hogy a szennyvíztisztítójuk kapacitása kimerült, és nem tudnak újabb házakat rácsatlakoztatni. Az ingatlanfejlesztőket ez nyilván negatívan érinti, mivel adott esetben már rendelkezhetnek telkekkel, amelyeken építkeznének, de ha még nem kaptak egyik szervtől sem beleegyező nyilatkozatot, akkor már nem is fognak.

Kifejtette, hogy a községhez valamivel több mint ezer hektáros terület tartozik, éppen ezért nem lehet a végtelenségig építkezni. Hozzátette, hogy ugyanakkor továbbra is több tízmillió euró "hever a földön" telkek formájában, melyek értéke folyamatosan növekszik, és ebben bizonyára sokan lehetőséget látnak.

(parameter/Denník N)