Építkezni szeretett volna a fiatal házaspár, de a legrosszabb rémálmukban sem gondolták volna, hogy ez lesz a vége

2020. szeptember 23. - 20:40 | Régió

Nem mindennapi esettel kereste meg hírportálunkat egy fiatal házaspár, akik házat szerettek volna építtetni egy galántai járásbeli telken. Kiválasztottak egy teljesen megbízhatónak tűnő hazai vállalatot, amely alacsony energiaigényű házak építésével foglalkozik. A szerződéskötés után át is utalák az első részletet, ekkor azonban elmondásuk szerint nem várt fordulat következett.

Építkezni szeretett volna a fiatal házaspár, de a legrosszabb rémálmukban sem gondolták volna, hogy ez lesz a vége
Fotó: Pixabay - illusztráció

A fiatal házaspár év elején úgy döntött, hogy szeretnének házat építtetni. Az interneten találtak egy több felületen is hirdető, teljesen megbízhatónak tűnő, Tophouse nevű vállalatot, amely alacsony energiaigényű házak építésével foglalkozik.

„Február 20-án befizettük az első, hatezer eurós díjat, természetesen szerződéssel. Azóta viszont semmi nem történt, a telefont nem veszik fel. Miután jeleztük, hogy szeretnénk elállni a szerződéstől, eleinte e-mailben ígérgették, hogy visszautalják az összeget, de erre azóta sem került sor. Gyakorlatilag még azt sem tudják, hova szerettünk volna építkezni” – kezdte a férj.

Miután írásban elálltak a szerződéstől, és ezt követően hetek elteltével sem kapták vissza a pénzüket, és mint mondják, még csak a kapcsolatot sem vette fel velük senki, a család úgy döntött, feljelentést tesz a rendőrségen. „A rendőrség tavasszal a szerződésben leírtak szerint zárta le az ügyet, abban ugyanis 75 munkanap volt meghatározva a cég részéről arra, hogy a projekt elkezdődjön. Ez tehát akkor még védte őket, mostanra azonban már jócskán letelt” – tette hozzá a feleség.

Az üggyel kapcsolatban érdeklődtünk a Nagyszombat megyei rendőrség szóvivőjénél, Mária Linkešovánál, aki megerősítette, hogy a büntetőfeljelentés valóban megtörtént a galántai rendőrség körzeti kirendeltségén. „Az ügyet a galántai rendőrség nyomozója vette át. A nyomozati műveletek alapján a vádelőkészítés előtti szakaszban arra a megállapításra jutott, hogy ebben az esetben nem történt bűncselekmény, az ügyet pedig a törvény értelmében elutasította” – nyilatkozta megkeresésünkre a szóvivő.

„A rendőrségi feljelentést követően úgy döntöttünk, hogy ügyvéd segítségét kérjük. A vállalat megkapta az ügyvédi felszólítást, de arra a határidő letelte után sem reagáltak, a pénzt pedig azóta sem utalták vissza” – folytatta a házaspár.

A fiatal család jelenleg nem tudja, mitévő legyen. Az ügyvéd bírósági szakaszt javasol, az ügyintézés költségei azonban már így is jelentősek. "Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen, illetve ehhez hasonló visszaélések megszűnjenek. Felfoghatatlan, hogy következmények nélkül megtörténhet ilyen egy jogállamban” – hangsúlyozza a feleség.

Az elmúlt napokban több alkalommal is próbáltuk felvenni a kapcsolatot az érintett vállalattal, kérdéseinkre azonban több nap elteltével sem kaptunk választ. Amennyiben a későbbiekben állásfoglalást kapunk a cégtől, természetesen azonnal közöljük.

FRISSÍTVE: A cikk megjelenését követően megkaptuk a vállalat állásfoglalását, amelyben elutasítják, hogy nem törvényesen jártak el az ügyben.

„A rezervációs díj kifizetését követően az ügyfél elérhetőségeit továbbküldjük a tervezőnek, és ez így történt ebben az esetben is. Amikor a tervező felvette vele a kapcsolatot, az ügyfél közölte vele, hogy már nem szeretne vele találkozni” – olvasható a Tophouse állásfoglalásában, majd hozzáteszik, e-mailben reagáltak, miután az ügyféltől megkapták a szerződéstől való elállási szándékról szóló nyilatkozatot. A vállalat azonban állítja, nem kaptak választ arra, hogy a szerződő fél egyetért-e a megállapodás javaslatának tervezetével.

„Szeretnénk az egész ügyhöz hozzátenni, hogy a vállalat részéről nem történt szerződésszegés, és a cég megfelelően teljesítette a szerződéses és jogi kötelességeit” – hangsúlyozzák, majd hozzáteszik, kitartanak emellett, hogy az egész eljárás során, amely a szerződés létrejöttéhez vezetett, megfelelően jártak el és együttműködésükről biztosították a szerződő felet.


(parameter)