Épp olyan minőségű politikusok kerülnek majd megint hatalomra Szlovákiában, mint a választóik

Barak László | 2022. augusztus 31. - 15:59 | Vélemény

Hatalmas a gond Szlovákiában, amelynek a gyökere, hogy az egyszerű emberek vezére, Igor Matovič nyerte meg a legutóbbi parlamenti választásokat. Csak azért, mert ellenzéki képviselőként naponta letolta a gatyáját a parlamentben.

Épp olyan minőségű politikusok kerülnek majd megint hatalomra Szlovákiában, mint a választóik
Illusztráció -TASR

A cselekmények jelképesek voltak ugyan, ám igencsak megtetszettek azoknak a tömegeknek, akik a szociális hálón, a kocsmákban, munkahelyeken ugyanúgy viselkednek, mint az ő Igoruk. Akinek persze az is könnyítette a karrierépítést, hogy az országot egy veszélyesen dörzsölt gazdasági maffia uralta. Egészen addig szinte megingathatatlanul, amíg meg nem gyilkolták Ján Kuciakot és kedvesét. Robert Ficót és kormányát, habár nem volt közvetlenül felelős érte, ez a kegyetlen gyilkosság söpörte ki a hatalomból. Igor Matovičot és szedett-vedett bandáját pedig besegítette oda. Mármint a hatalomba. Sőt, egyenesen a kormányrudat adta a kezébe.

Nincsen arról hitelt érdemlő információ, hogy legalább egy kicsit megszeppent-e, amikor kiderült, hogy megnyerte a választásokat. Csakhogy ehhez legalább viszonylag normálisnak kellett volna lennie. Enyhébben szólva, annyira intelligensnek, hogy képes legyen tudatosítani, nem neki való foglalatosság a hatalomgyakorlás, illetve egy ország kormányzása. Vagy talán nem olyan helyzetbe került, mint egy hétköznapi jogosítvánnyal rendelkező „egyszerű ember“, akit egyik napról a másikra Forma 1-es versenyzőnek delegálnak...?

Egy ilyen szerencsétlen történés a versenysport profi világában persze egyáltalán nem fordulhat elő. Csakhogy a politika sajnos jellemzően nem igazán profi társadalmi szféra. Közép-Európában meg aztán egyáltalán nem az...

Ha valakinek ez eddig még nem esett volna le, tessék belegondolni, hogy miért van ez így. Mármint, hogy Közép-Európa szerte jobbára saját egzisztencia megteremtésére képtelen, ám annál önteltebb mázlisták vállalhatnak politikusi szerepet, nem beszélve a stupid mutatványosokról, illetve azokról a nagyon is dörzsölt gazemberekről, akik a személyes profit érdekében bármire is képesek...

Csak azért lehet ez így kérem szépen, mert a választóbázis állaga pontosan olyan, mint amilyen politikusokra szavaz. Tele van saját egzisztencia megteremtésére teljesen alkalmatlanokkal, gőgös balfékellel, nagyon hülyékkel és olyan gazemberekkel, akik bármire képesek lennének, ha helyzetbe kerülnek...!

Vagy talán nincs tele Szlovákia olyan választókkal, akik szimpátiáját az általuk politikai színtérre delegált senkik azzal nyerik el, hogy élből akár a római pápát is képesek melegebb vidékre küldeni? Vagy, akiknek abban a pillanatban nyíltszíni okádhatnékjuk támad, amint szembe találják magukat pld. a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová fotójával...?! No és akik saját ostobaságukat csak azért képesek a média nyakába varrni, mert erre idomítják őket imádott politikusaik...? A gyűlölködő irigyekről most ne is essék szó...

Van azonban a választópolgárok intelligenciájának egy rendkívül hiteles fokmérője, amiről az orosz-ukrán háború nélkül nem is lehetne információnk.

A következőről van szó: Egyértelmű tény, hogy az Ukrajában folyó háborút Vlagyimir Putyin robbantotta ki. Egyértelmű, hogy ő volt az az agresszor, aki megszálló hadsereget szabadított az ukránokra. (Aki ezt vitatni képes, vitaképtelen!) Ha viszont belehallgatunk abba, mi folyik országszerte a laikusok „eszmecseréiben“, alig hallani, tapasztalni, mást a köznép köreiben, csak annyit, hogy a háború egyformán szárad Putyin és az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij lelkén... Normális?!

Ugyanezek zagyválják össze a legképtelenebb összeesküvés-elméleteket és egyéb válogatott ökörségeket a jelenlegi szlovák kormányválságról. Az általános ítélet szerintük annyi, hogy Igor Matovič és Richard Sulík egyformán felelősek a kormányválság miatt...!

Mindebből „csak“ annyi következik, hogy bármilyen végkifejlete lesz a jelenlegi koalíciós válságnak, alkalomadtán épp olyan minőségű politikusok kerülnek majd hatalomra Szlovákiában, mint azok az emberek, akik a szavazataikkal oda juttatják őket.

Tessék hát felhagyni minden hiú reménnyel...!