"Éppen ezért kell távoznia Matovičnak a kormányból" - üzente Gröhling

2022. augusztus 14. - 08:59 | Belföld

Kemény reakciókat váltott ki Igor Matovič pénteki státusza a Facebookon, mellyel név nélkül is Richard Sulíkot cikizte, amiért neki "csak" egy Volvót sikerült rákapcsolnia Szlovákiára, míg magyar kollégájának egy kínai akkugyártót, amely 7,3 milliárdos beruházást hoz Magyarországra.

"Éppen ezért kell távoznia Matovičnak a kormányból" - üzente Gröhling
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Már korábban is megírtuk, hogy Matovič és egyik képviselője, a parlament gazdasági bizottságát vezető Peter Kremský milyen gyerekes módon támadta az SaS elnökét, amit aztán a kormányzati MH Invest beruházásösztönző cég vezetője frappánsan le is reagált, közölve, hogy Matovič a Volvo tárgyalódelegációja előtt nem piszkálódott és nem kevesellte a beruházásukat, pedig jelen volt.

Később Jana Bittó Cigániková, az SaS képviselője is keményen visszaszólt, aki szerinte a koalíciós partnere és ezáltal a kormány egyik legnagyobb sikerét, egy nagy volumenű kelet-szlovákiai invesztíciót néz le, csak hogy belerúghasson Sulíkba.

Emlékeztetett arra is, hogy a pénzügyminisztérium alá tartozó Értéket a pénzért intézet (Útvar hodnotu za peniaze) egyik vezető közgazdása, Tomáš Hellebrandt azért távozott, mert Matovič semmibe veszi a sajátjától eltérő, szakmai véleményt, adatokat, tényeket bármilyen szakembertől.

"Az OĽaNO természetesen egy külső liberális ellenséget keres emögött, és mintha még mindig nem értenék, hogy Matovič utasításainak engedelmes végrehajtásával többet ártanak, mint amennyit használnak" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy Matovič ugyan vélhetően párttársai nyomására végül törölte a státuszát, de nyilván tudják, hogy ez nem oldja meg a kormány problémáját.

Hasonló szellemben nyilvánult meg Matovič-csal szemben Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter is, aki azt írta ki a Facebookra, hogy pontosan emiatt kell távoznia a pénzügyminiszternek a kormányból, mivel nem tud élni az állandó konfliktusok, hazugságok és sértegetések nélkül.

Úgy véli, hogy az effajta nyilatkozatok ostoba módon ártanak a kereskedelmi partnerrel folytatott viszonynak is, mint a Volvo. "Tudnia kellene, hogy az ilyen invesztícióra való felkészülés hosszabb, mint ennek a kormánynak a megléte. (...) Egy invesztor ideérkezése nem olyan mint Matovič sajtói, melyre menet közben kitalál valamit..." - írta.

Sorait azzal zárta, hogy kíváncsi rá, a koalíciós partnerek mikor ébrednek végre rá, hogy a pénzügyminisztérium ilyen viselkedése mellett nem lehet működni.

(parameter)