Épül és szépül Csallóközkürt, közben pedig törekszik a falusi jelleg megőrzésére

2021. október 21. - 22:34 | Régió

Nagy munkálatok után van Csallóközkürt községe, a közelmúltban számos beruházásukat zárták sikerrel. Megszépült egyebek mellett a falu központja és a községháza, kialakítottak egy gyógynövényes parkot, felújították a multifunkciós sportpályájukat, új elemekkel bővítették játszóterüket, megújították az iskolakonyhájukat, illetve egy tűzoltóautóval is gazdagodtak.

Épül és szépül Csallóközkürt, közben pedig törekszik a falusi jelleg megőrzésére
Fotó: Facebook (Erika Sztakovics) - Továbbiakért kattints!

„A közeli és távoli múltban minden elődömnek és képviselő-testületnek vágya és törekvése volt községünk fejlesztése, újítása, átalakítása, hogy élhető, szép és a kor színvonalának megfelelő környezetet teremtsen a falu lakossága számára. Ezzel a gondolattal azt szeretném érzékeltetni, hogy az „érdem” nem csak az enyém, és nem csak a regnáló képviselő-testületé. Ahhoz, hogy a beruházások megvalósulhassanak, folyamatos és egy irányba mutató, ciklusokon átívelő akaratra volt szükség” – kezdte Rabay Anikó polgármester.

A képen Rabay Anikó polgármester (Cséfalvay Á. András archív felvétele)

Csallóközkürt folyamatosan fejlődik, épül, szépül, ugyanakkor vigyáz arra, hogy mindig falu maradjon.

„Arra törekszünk, hogy községünk úgy használja ki adottságait, hogy közben megőrizze falusi jellegét, békéjét és nyugalmát”

– tette hozzá a polgármester.

A befejezett projekteket ünnepélyes keretek közt adták át, egy nyárbúcsúztató családi hétvége keretén belül.

Megújult faluközpont

A faluközpont modernizálása – amelyről korábban már részletesen is írtunk – a helyiek régi vágya volt. Park, főtér, piactér, amfiteátrum, játszótér, és egy tanösvény is helyet kapott a központban. Utóbbi az egykori helyi plébános, Szép Lajos nevét viseli. A felújítások az Interregionális Együttműködési Program keretén belül valósulhattak meg, melyeket 2017-ben együtt pályáztak meg testvértelepülésükkel, Erdőkürttel. „Sok-sok ember munkája kellett mindehhez. Külön kiemelném elődömet, Kubik Józsefet, hiszen nélküle mindez nem valósulhatott volna meg” – húzta alá Rabay Anikó.

Fotó: Facebook (Erika Sztakovics)

A polgármester megjegyezte, ezzel még mindig nem ért véget a faluközpont kiépítése, további terveik is vannak. A Szép Lajos tanösvényen információs paneleket szeretnének elhelyezni, melyekkel a plébános sok éves munkássága előtt kívánnak tisztelegni. A szervezeteik egykori aktív tagjairól sem feledkeznek meg, az ő tiszteletükre emléktáblákat fognak állítani.

Községháza

Legutóbbi beszélgetésünkkor a helyi községháza még úgymond kakukktojásként állt a faluközpontban. Mostanra azonban kívül-belül megújult az épület. A felújítást Európai Uniós forrásokból finanszírozták. „Úgy gondolom, az épület végre a község főterének méltó részévé vált” – jegyezte meg a polgármester.

Fotó: Facebook (Erika Sztakovics)

Szent Flórián gyógynövénypark

A cseh-szlovák Interreg program keretén belül megújult gyógynövényparkot kapott a falu. Járdák, padok, bicikliállványok kerültek kihelyezésre és kialakítottak egy gyógynövényes virágágyást, mely edukációs céllal bír. „A cseh, illetve szlovák régió gyógynövényeit szerettük volna bemutatni, emelve ezzel községünk idegenforgalmi lehetőségeinek a kihasználását is” – mondta Rabay Anikó.

Fotó: Facebook (Csallóközkürt község)

Multifunkciós sportpálya

A multifunkciós pálya rekonstrukciója ez egyik elsődleges céljaik közt szerepelt, mivel a helyi iskola nem rendelkezik tornateremmel. A használatát így elsősorban tanulóik, illetve az ifjúság figyelmébe ajánlják. „A multifunkciós pálya teljeskörű rekonstrukcióban részesült: immáron nemcsak a futballkedvelők használhatják ki, hanem a kosárlabdázni, röplabdázni, teniszezni, tollaslabdázni és lábteniszezni vágyók is. A játéktér új műfűszőnyeget kapott, melyet innovatív megoldással új konstrukcióra függesztett 5 méter magas háló vesz körül. A pálya megvilágítása is javításra került, valamint az egész pálya új kerítést kapott. Finanszírozását teljes mértékben önerőből valósítottuk meg, melyre kiemelten büszkék vagyunk” – fejtette ki a község polgármestere.

További sikerek

A felsorolt munkálatokon kívül további sikeres pályázatai is voltak Csallóközkürtnek. Ennek köszönhetően lehetőségük nyílt fejleszteni az óvoda és iskola mellett működő konyhát. Ezen túl a község nagy játszóterét is új játszóelemekkel gazdagíthatták.

Fotó: Krüger Tibor

A falu aktív Önkéntes Tűzoltó Szervezettel rendelkezik. Nemrégiben az ő vágyuk is teljesült, a Belügyminisztériumtól vadonatúj tűzoltóautót kaptak.

(SzC)