ERASMUS + projektindító tanácskozást tartottak Csicsón

2023. május 2. - 14:56 | Régió

A dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola sikeresen pályázott, és a támogatásnak köszönhetően kezdetét veheti egy új ERASMUS + projekt, melynek címe "Környezetvédelmi nevelés saját kozmetikai termékek innovatív fejlesztésével - zéróveszteség, teljesen hulladékmentes termelés".

ERASMUS + projektindító tanácskozást tartottak Csicsón
Az iskola felvételei - további fotókért kattints a képre!

Az első tanácskozásnak a csicsói Jolán Panzió és Étterem adott otthont, amely az elmúlt héten zajlott. Partnerként a németországi CEREDU intézmény és a magyarországi Jane Godall Intézmény csatlakozott. A tanácskozást Vida Aranka, az iskola igazgatója nyitotta meg, ismertetőjében felvázolta az iskola fejlesztési tervét, melyben a folyamatosan megújuló szakoktatás mellett az ERASMUS + programok kiemelt helyet foglalnak el. Az előadók sorát Lőrincz Bitter Denisza tanárnő kezdte, aki az új projektről beszélt, majd az egyes aktivitások ütemtervét ismertette. A bayreuthi CEREDU és Paint me tulajdonosa, Blanka Barth a bemutatkozása után a fejlesztés során készülő kozmetikai termékek esztétikumáról beszélt, vagyis a kerámiából készített tartók, tégelyek stb. kivitelezésének lehetőségeit mutatta be. Lenyűgöző volt a magyarországi Jane Godall Intézet elnökének, Bitter Zsuzsannának a prezentációja, aki az 1977-ben elindított, a csimpánzok és élőhelyeik védelmére fókuszáló intézmény tevékenységét mutatta be. Mára ennek a kezdeményezésnek a köre nagyon kibővült, a környezetvédelem összes szegmensével foglalkoznak. Erre az előadásra épült a következő, melyben Munkácsi Brigitta a tejesen bio alapanyagokból készült tisztálkodási szerekről és tisztítószerekről beszélt, melyeket ő maga állít elő. Két könyvét is ismertette a közönséggel.

A diákoknak lehetőségük volt megtekinteni és prezentáció formájában megismerni két dunaszerdahelyi cég működését, mégpedig a BANCHEM vállalatot, amely tisztítószereket állít elő, valamint az ALTERNATÍVA nevet viselő üzletet, amely biotermékek árusításával foglalkozik, valamint csomagolásmentes boltként működik.

A későbbi programok Csicsó község látványosságainak megtekintéséről is szóltak. Szerencséjük volt látni a református majd a katolikus templom külseje mellett a belső részét is. Érdekesség, hogy a községben egy helyi lakó mini állatkertet is fenntart, ide szintén ellátogattak. A kastélykertben pedig Hostomský Eszter ügyvezetőtől sok érdekességet tudhattak meg a nemrégiben elhunyt Kálnoky Alajos gróf életrajzáról, valamint a kastély történetéről. Meglepetésükre épp a kastélyban tartózkodott Alexandra Von und Zu Liechtenstein hercegné, aki édesapja hagyatékában a katolikus vallás fontosságát emelte ki. Tisztelettel beszélt a grófról, aki életében a fiatalokat, az oktatásügyet és a hitéletet is támogatta.


(para)