Érdekes jelenség vált jellemzővé a szlovákiai benzinkutakon

2023. augusztus 15. - 08:51 | Belföld

Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a benzin ára a szlovákiai benzinkutakon, sőt, több hónapos rekordokat döntött meg. Hasonló tendenciát mutat a gázolaj is, a két üzemanyag közti különbség pedig várhatóan tovább csökken majd – számolt be róla a TV Noviny.

Érdekes jelenség vált jellemzővé a szlovákiai benzinkutakon
Illusztráció (Fotó: TASR)

A benzin ára jelenleg valamivel az 1,70 eurós határ felett van, és várhatóan további néhány centet még emelkedhet. Marek Nemky elemző szerint a tartalékok folyamatos felszabadítása, a növekvő kereslet és az OPEC által elrendelt korlátozott kitermelés számlájára írható a drágulás.

A benzin nyomában van a gázolaj is, amely néhány hét alatt megközelítőleg 20 centet drágult, miközben legutóbb már elérte az 1,63 eurót literenként. Nemky szerint az elkövetkező hetekben várhatóan stabilizálódnak majd az üzemanyagárak, feltételezései szerint viszont nem várható, hogy lejjebb mozdulnak majd.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már túl vagyunk a dráguláshullám csúcsán, de a feltételezések szerint a benzin és a gázolaj ára közti különbség tovább csökken majd. Dominik Hapl elemző becslései szerint a benzin ára 1,75 euró, a gázolajé pedig 1,65 euró körül mozog majd literenként.

Érdekes jelenségnek lehetünk szemtanúi a szlovákiai benzinkutakon, ugyanis míg az első félévben a benzin- és gázolajár közti különbség növekedett, mostanra az ellenkezője vált állandóvá. Június elején még 17 centes különbség volt a két üzemanyagtípus között, mostanra viszont ez 7 centre sorvadt, és a szakértők szerint tovább csökken majd.


(tvnoviny.sk)