Érdemes lesz elhalasztani az autómosást és az ablakpucolást – szaharai homok közelít Szlovákia felé

2024. február 28. - 14:34 | Régió

Ismét szaharai homok közelít Európa felé, ami részben Szlovákia területét is eléri majd. Az előrejelzések szerint nem elhanyagolható mennyiségre van kilátás.

Érdemes lesz elhalasztani az autómosást és az ablakpucolást – szaharai homok közelít Szlovákia felé
Illusztráció (Fotó: TASR)

Peter Hrabčák, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársa a TV Novinyval közölte, hogy a szaharai homok fokozatosan térségünk felé halad Dél-Európa felől. Közölte: a legfrissebb modellezések szerint csütörtökről péntekre virradó éjszaka érheti el Szlovákiát. A szaharai homok az ország délnyugati részét boríthatja be leginkább, a légáramlat megváltozása esetén viszont nagyobb mennységre lehet számítani Kelet-Szlovákiában is.

Hrabčák hozzátette, hogy az egész országban talán nem, de egyes területeken akár egy hétig is keringhet a szaharai homok. Minden a levegő cirkulációjától függ. Elmondása szerint a klímaváltozásoknak köszönhető, hogy Szlovákiát is egyre gyakrabban éri el a szaharai homok. Mint mondja, ez a homok, illetve por különféle ásványi anyagok parányi részecskéiből áll össze, aminek köszönhetően több ezer kilométert képes megtenni a levegőben.


(tvnoviny.sk)