Erdő a város közepén - Tóth Helen megnyitotta dunaszerdahelyi műtermét

Tóth Helen dunaszerdahelyi műtermét kiállítóteremmé alakítva bemutatta az utolsó egy év alatt készített olajfestményeit, grafit- és ceruzarajzait, grafikáit és installációit. 

Erdő a város közepén - Tóth Helen megnyitotta dunaszerdahelyi műtermét
Fotó: Ivan Kováč

Tóth Helent munkásságában az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy erdővé válhat-e az ember. Milyen módon és formában kerülhet kapcsolatba az erdővel, limitáló érzékszervein keresztül, mindezt önző módon, az emberi tudatot meghagyva. Ez készteti egy olyan erdő létrehozására, amelyet a mi ismert realitásunkban nem találunk meg. Deformált, darabokból összerakott kompozíciókból, az éles és homályos váltakozásaiból megalkotott biztonságos tér, amely motívumai generációnk szorongását hordozzák magukban a túltechnizált társadalmunkban, ahol gyakran érezzük úgy, mintha nem lenne a lábunk alatt talaj. Erős vágy az, ami hajtja előre, megtalálni, megismerni és megkóstolni az erdő lényét, anélkül, hogy uralkodna felette, hogy birtokolná vagy változtatni akarna rajta.

A nyitott stúdió egy közvetlenebb módja az alkotások bemutatásának, ugyanis a látogatónak lehetősége van betekintést nyerni a művész alkotó terébe és alkotói folyamatába, láthat félig kész, elkezdett és befejezetlen műveket is, továbbá több lehetőség van a vitára, mert egy átlagos kiállítás-megnyitón kevés alkalma nyílik a művészetkedvelőnek tartalmasabb konverzációt folytatni az alkotóval.

A nyitott stúdióra kíváncsiak voltak Dunaszerdahely művészetkedvelői, pozsonyi kollégák és műgyűjtők, valamint az óceánon túlról is érkeztek látogatók, minden korosztályból.
A projekt a Kisebbségi kulturális alap támogatásának köszönhetően jött létre.

A nőci, ha eleven sorozatunkban tavalyelőtt szerepelt:
 
Tóth Helen: "Nem vagyok már annyira polgárpukkasztó és szemtelen, mert már nincs szükségem rá"

(-th)