Erdogan azt állítja, "semlegesítették" az Iszlám Állam vezetőjét

2023. május 1. - 07:57 | Külföld

Törökország "semlegesítette" az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges milícia feltételezett vezetőjét egy szíriai bevetés során - közölte vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Erdogan azt állítja, "semlegesítették" az Iszlám Állam vezetőjét
Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: AP/TASR)

Az Anadolu állami hírügynökség szerint Erdogan a TRT Türk török műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy az Abu Huszein al-Kurasi fedőnevű férfit a török hírszerző szervezet (MIT) által szombaton végrehajtott műveletben "semlegesítették".

"Az MIT hosszú ideje követte al-Kurasit" - mondta Erdogan. Hozzátette: "folytatni fogjuk a harcot a terrorszervezetekkel, minden megkülönböztetés nélkül". Ankara a "semlegesített" kifejezést használja a megölt vagy elfogott fegyveresekre. Törökország 2020 óta állomásoztat csapatokat Észak-Szíriában, és szíriai megbízottjaival ellenőrzi az északi területeket.

A török hírszerzés és a törökök által támogatott helyi katonai rendőrség szombaton lezárta az északnyugati Afrin régióban lévő Dzsindiresz városától északra fekvő területet, mintegy 10 kilométerre a török határtól.

Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett lakosok elmondták, hogy a művelet egy elhagyatott tanyát vett célba, amelyet iszlám iskolaként használtak.

Az IÁ tavaly november 30-án bejelentette előző vezetője, Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasi halálát, a körülmények pontosítása nélkül. A terrorszervezetben helyére Abu Huszein al-Kurasi lépett.

Az IÁ évekig nagy területeket ellenőrzött Irakban és a szomszédos, háború sújtotta Szíriában. A szélsőséges milícia mindkét országban katonai vereséget szenvedett, de fegyveresei továbbra is aktívak, és több támadást hajtottak végre a két országban. Idén április 16-án legalább 41 ember, köztük 24 civil halt meg az országban két, a dzsihadista csoportnak tulajdonított támadásban, amelyek homoki szarvasgombagyűjtők és pásztorok ellen irányultak.

Washington 2019 októberében jelentette be, hogy egy amerikai műveletben meghalt az IÁ akkori vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi. Két utódját 2022 februárjában és novemberében ölték meg Szíriában.

(MTI)