Erdogan gyilkosait próbálják megállítani a kurdok Szíriában

2019. november 23. - 20:19 | Külföld

Kurd harcosok szombaton heves összecsapásokba bocsátkoztak Szíria északi részén, hogy feltartóztassák törökbarát lázadó erők Ain-Ísza város ellen indított támadását - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Erdogan gyilkosait próbálják megállítani a kurdok Szíriában

A kurd vezetésű, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű koalíció a Twitteren számolt be róla, hogy páncélos és tüzérségi támadás indult a kurdok számára stratégiai jelentőségű "Ain-Ísza elfoglalására". A laza arab-kurd koalíciót alkotó SDF, amelynek katonai bázisai és közigazgatási hivatalai vannak a Tell-Abjadtól mintegy 40 kilométerre délre lévő Ain-Íszában, "megpróbálja feltartóztatni a török erők és szíriai csatlósaik előrenyomulását" a város irányába - számolt be róla a szíriai polgárháború fejleményeit nyomon követő, nagy-britanniai központú emigráns csoport, az OSDH.

A törökbarát lázadók, akik a török tüzérség és az Ankara által biztosított felfegyverzett drónok támogatásával támadnak, mindössze egy kilométerre vannak Ain-Íszától - mondta el Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója a francia hírügynökségnek. Az elmúlt héten szórványos összecsapások voltak a szemben álló felek között, s az észak-szíriai offenzívát folytató török erők újabb tucatnyi települést foglaltak el az októberben kötött tűzszüneti megállapodások ellenére.

A török hadsereg és helyi arab szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű lázadócsoport október 9-én indított offenzívát Északkelet-Szíriában a régiót ellenőrző kurd milícia, a YPG ellen, napokkal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök elrendelte az amerikai katonák kivonását a térségből. Az október 17-én született török-amerikai és az október 22-én aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás értelmében a YPG-nek ki kellett vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból. Azóta alábbhagytak a török műveletek, bár Ankara kifogásolta, hogy a YPG csak részben hajtotta végre az általa követelt csapatkivonásokat, és fenntartotta magának a jogot az észak-szíriai hadműveletek folytatására.

MTI

Címkék: törökország, kurdok