Erdőtüzek miatt ürítik ki a településeket Athén környékén 

2021. augusztus 23. - 15:40 | Külföld

Görögországban újabb két települést kellett kiüríteni hétfőn a főváros, Athén környékén, ahol újból fellángoltak a múlt héten jelentős pusztítást okozó erdőtüzek.

Erdőtüzek miatt ürítik ki a településeket Athén környékén 
Fotó: TASR/AP

A hatóságok elővigyázatosságból rendelték el két falu, Vilia és Profitisz lakóinak evakuálását. A tüzek az erős széltől kaptak új erőre az Athéntól 50 kilométerre lévő települések környékén, sérültek egyelőre nincsenek. A tüzek megfékezésére 85 tűzoltót, 13 helikoptert és nyolc repülőgépet vezényeltek ki.

Múlt héten ezen a környéken több mint kilencezer hektáron váltak a lángok martalékává fenyőerdők. Görögországban több mint ötszáz erdőtűz tört ki augusztus eleje óta, jelentős károkat okozva a természetben. A lángok miatt több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A legnagyobb tűz az Athén közelében lévő Évia szigetén tombolt, napokba telt, mire meg tudták fékezni.

A Földközi-tenger térségében Görögország mellett Törökországban, Tunéziában és más országokban is évtizedek óta a legmagasabb hőmérsékleteket jegyezték fel idén nyáron, és sok helyen voltak erdőtüzek.

MTI