Érettségizőket invitáltak vért adni Dunaszerdahelyen

2021. november 19. - 07:34 | Régió

A nemzetközi diáknap (november 17.) alkalmából érettségiző diákokat invitált véradásra a dunaszerdahelyi kórház. 

Érettségizőket invitáltak vért adni Dunaszerdahelyen

A kórház egy felhívással fordult a középiskolák vezetőihez, és őket kérte az üzenet közvetítésére. "A súlyos járványhelyzet ellenére, melynek mindannyian régóta részesei vagyunk, nem feledkezhetünk meg az egyéb szükségszerű egészségügyi ellátásról. A transzfúziós állomások vérhiánnyal küszködnek, márpedig a műtéteknél, balesetek után és más akut páciensek esetében is szükség van rá" - áll a felhívásban, melyet Bock Sylvia kórházigazgatónő, illetve Fekete László, a dunaszerdahelyi Svet zdravia kórház hematológiai-transzfúziós osztályának főorvosa írt alá.

Az iskolák igazgatóin keresztül az érettségiző, tehát 18. életévüket már betöltött diákokat szólítják meg. "Mivel szalagavató ünnepségre jelen helyzetben vélhetően nem kerül sor, szeretnénk egyfajta szimbolikus szalagavatót megőrizni a vérükben, és legalább így megköszönni nekik, hogy gondolnak másokra. Egy másfajta szalagavatót kínálunk számukra"- jegyzik meg.

A végzős diákok többsége vélhetően első véradóként érkezhet a véradásra, így az ingyen antigénteszt és szabadnap mellé erről egyfajta jelvényt is kap, a felhívás szerint pedig mindenekelőtt egy eredeti élményt a diáktársaival.

Közölték azt is, hogy a járványhelyzet nem gátja a véradásnak, és az sem számít, hogy a 18. életévét betöltött diák be van-e oltva vagy sem. "Ebben a helyzetben, amikor vérhiánnyal küszködünk, mindenekelőtt az első véradók bázisát szükséges megerősítenünk" - fogalmaznak.

Az érettségizős véradásra előzetes telefonos bejelentkezés után (0315571256) a mai nap 7.00 és 10.00, november 19. mellett november 23-án és 24-én (kedd és szerda) 7.00 és 11.00, valamint november 28-án (péntek) 7.00 és 10.00 között kerül sor a kórház hematológiai és transzfúziós osztályán.

(parameter)