Erős beszédet mondott Čaputová az ENSZ-ben

2019. szeptember 25. - 10:58 | Belföld

Zuzana Čaputová felszólalt az ENSZ közgyűlésének általános vitája során, helyi idő szerint kedden este. Beszédében nagy hangsúlyt kapott a nemzetközi előírások tiszteletben tartása és a klímaváltozás.

Erős beszédet mondott Čaputová az ENSZ-ben
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

"Emlékeztetnünk kell, hogy ha egy ország területet vesz el egy másiktól, akkor azt megszállásnak kell nevezni, és nem szabad összetéveszteni a békemisszióval. (...) A gyűlölet terjesztését és a hamis propagandát nem lehet szabad véleménynyilvánításnak nevezni, és vegyi fegyverek bevetése ártatlan emberek ellen nem bocsátható meg a terrorizmus elleni harc jegyében..." - fogalmazott.

Aggodalmának adott hangot, hogy súlyos nehézségekkel jár új szabályokban egyezségre jutni. "Ez elsősorban a klímaváltozást, az új technológiákat, a kibernetikai területet és a mesterséges intelligenciát érinti" - húzta alá, majd bírálta a populista intézkedéseket, és a nemzeti érdekek előtérbe helyezését a világ jólétével szemben.

"Eközben a legjobb módja annak, hogy hazafiak legyünk, nem a nemzeti önzés, hanem az együttműködés" - figyelmeztetett, és e téren kulcsfontosságú problémának nevezte a klímaváltozást, valamint bírálta azokat, akik azt tagadják.

"A tudományos bizonyítékok meggyőzőek: a klímaváltozás tény, az időnk pedig fogy. Ha viszont azonnal cselekszünk, csökkentjük a globális széndioxid-kibocsátást, elérhetjük a globális hőmérséklet emelkedésének 1,5 fokos célkitűzését. (...) Ha helyi szinten sikeresek lehetünk aktivistáknak és civil szervezeteknek köszönhetően, és ha sikeres zöld vállalataink vannak, akkor miért ne érhetnénk el ugyanezt világszinten?" - tette fel a kérdést.

Megismételte hétfői kijelentéseit, miszerint Szlovákia tervei között szerepel a felső-nyitrai szénbányák bezárása, és emlékeztetett arra is hogy Szlovákia zon országok között van, amelyek vállalták a 2050-re elérendő klímasemlegességet.

(TASR)