Erős földrengés rázta mega Fülöp-szigetek egy részét

2024. február 10. - 07:59 | Külföld

Erős földrengés rázta meg szombat hajnalban a Fülöp-szigeteki Mindanao szigetet. Károkról nem érkeztek jelentések, de fel kellett függeszteni egy korábbi földcsuszamlás mentési munkálatait.

Erős földrengés rázta mega  Fülöp-szigetek egy részét
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A német Földtudományi Kutatóközpont (GeoForschungsZentrum, GFZ) jelentése szerint a földrengés 5,6 erősségű volt 10 kilométeres mélységben fekvő epicentrummal. A Fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség (Philippine Institute of Volcanology and Seismology) jelentése szerint pedig a földrengés 5,9-es erősségű volt, epicentruma pedig 27 kilométeres mélységben volt.

A Fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség közölte, hogy nem számít károkra, de utórengések lehetnek.

A héten korábban bekövetkezett földcsuszamlásban eltűnt személyek után folyó kutatást azonban a földrengés miatt fel kellett függeszteni a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Davao de Oro tartomány Maco városában - közölték a hatóságok.

A kedd este egy aranybánya területén bekövetkezett földcsuszamlás halálos áldozatainak száma elérte a 28-at. Eltűntként még 77 személyt tartanak nyilván, a sérültek száma pedig 32. Egy 3 éves kislány hatvan órát töltött a törmelék alatt, míg végül pénteken ki tudták menteni.

Az elmúlt hetekben szakadó esőzések sújtották Davao de Oro tartományt, több helyen áradásokat és földcsuszamlásokat okozva.

(MTI)