Erős földrengés volt a Karib-tengeren

2018. január 10. - 07:26 | Külföld

Erős, 7,6-os fokozatú földrengés volt helyi idő szerint kedd éjjel a Karib-tenger térségében, Honduras partjainál - jelentették szeizmológiai megfigyelő állomásokra hivatkozva a hírügynökségek, Hondurasban az első híradások nem számoltak be áldozatokról vagy komolyabb károkról.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (U.S. Geological Survey) szerint a földrengés központja Barra Patuca településtől 200 kilométerre északkeletre, a Kajmán-szigeteken lévő George Town várostól 300 kilométerre délnyugatra volt tíz kilométeres mélységben.

A térségben tengerár veszélyére figyelmeztettek, a figyelmeztetést azonban egy órával később visszavonták. Komolyabb károkról nem érkeztek jelentések. A földrengés epicentrumához közeli észak-hondurasi partvidék gyéren lakott, főképpen természetvédelmi terület.

A mostani rengés volt a karibi térségben eddig mért földmozgások egyik legnagyobbika. 2010-ben, amikor Haitit 7-es erősségű földrengés érte, a természeti csapás a modernkori történelem egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta, mintegy 220 ezer ember vesztette életét és több mint egy millióan maradtak fedél nélkül.


MTI/para