Erős gázszagot éreztek a tömbház lakói a robbanás előtt, munkálatok zajlottak az épület mellett

2019. december 6. - 17:05 | Régió

A tömbház lakói a robbanás előtt gázszagot éreztek bejáratnál.

Erős gázszagot éreztek a tömbház lakói a robbanás előtt, munkálatok zajlottak az épület mellett
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Az eperjesi panelház egyik lakója, Silvia Hrebenárová a DenníkN-nek elmondta, éjjeli műszakból tért haza, amikor erős gázszag csapta meg a bejáratnál. Visszament a lakóház mellett dolgozó munkásokhoz, hogy figyelmeztesse őket, ők azonban azt felelték, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

„Éjjelesből mentem haza. Amikor megérkeztem, a munkások gödröket ástak a lakóház mellett. A bejáratnál nagyon lehetett érezni a gázszagot, így visszamentem a munkásokat és figyelmeztettem őket. Azt mondták, hogy ellenőrzés alatt van” – nyilatkozta a lakó.

A többi lakos szerint is összefügghet a robbanás a lakóház mellett zajlott munkálatokkal. A gázszagot a bejáratnál érezték legerősebben, ahol később a robbanás bekövetkezett. A munkások, akiket a lakók erre figyelmeztettek, azt felelték, hogy a tervekben rosszul volt berajzolva a gázvezeték.

A város időközben nyilvánosságra hozott egy számlaszámot, amelyre a robbanás sújtotta lakóknak lehet támogatásokat küldeni. A számlaszám a következő: SK90 7500 0000 0040 0859 1229, átulasási szám (variabilný symbol): 6122019.

A Szlovák Műszaki Egyetem panelkonstrukciókkal foglalkozó szakértője, Andrej Bártok a DenníkN-nek úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg nem áll fenn a veszélye, hogy a robbanás után összeomlik a lakóház, ugyanakkor hatalmas robbanásnak kellett történnie. Egyelőre nem állnak rendelkezésére olyan adatok, amelyek alapján elemezhetné a pontos történéseket és a várható következményeket.

Az eperjesi lakóházban történt pénteki gázrobbanás legalább öt halálos áldozatot követelt. Erről a Tűzoltó- és Mentőszolgálat tájékoztatott a közösségi hálón. Az előzetes információk szerint a gázrobbanás egy 12 emeletes lakótömb 9. és 12. emelete között történt 12:15 körül. A lépcsőház szerkezete megrongálódott, és a tűzoltók azt közölték, félő, hogy az egész épület összedől.

Kapcsolódó cikkek:
Gázrobbanás történt egy panelházban, legalább öten meghaltak! (FOTÓK)
Katonák is segítenek az eperjesi gázrobbanás helyszínén
Eddig kilenc sérültet láttak el a helyi kórházban

Pellegrini megérkezett az eperjesi gázrobbanás helyszínére (VIDEÓ)

A liftakna megtelt gázzal, ez okozhatta az óriási robbanást - a rendőrség eljárást indított

(DenníkN/para)