Erősebb és egységesebb uniót akarnak a tagországok lakosai

2022. május 9. - 19:12 | Belföld

Erősebb és egységesebb uniót akarnak az Európai Unió (EU) tagországainak polgárai, köztük Szlovákia lakosai is. Ez derül ki a polgároknak az Európa jövőjéről szóló konferencián (CoFoE) tett javaslataiból - mutatott rá Michal Šimečka, az Európai Parlament (EP) alelnöke.

Erősebb és egységesebb uniót akarnak a tagországok lakosai
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

"Ezt kiderül a közvélemény-kutatásokból, és most már tudjuk a konferenciáról is. Azt hiszem, ez jó hír, de mindenekelőtt olyasmi, amit nekünk, politikusoknak tudomásul kell vennünk, és nem szabad vitatnunk a konferencia eredményeit, mert esetleg nem tetszenek a javaslatok" - mondta Šimečka.

A CoFoE-n részt vevő polgárok számos javaslatot tettek az EU-t sújtó problémák megoldására. Šimečka tájékoztatása szerint a CoFoE után az Európai Parlament, de főként a tagállamok kormányainak feladata, hogy a polgárok ajánlásait és a konferencián kifejezett akaratukat konkrét eredményekre váltsák.

„Nagy csalódás lesz, ha ez nem sikerül, és úgy vélem, a több száz előterjesztett javaslat közül néhány valóban megvalósítható" – jelentette ki Šimečka.

Elképzelése szerint a polgárokkal való közvetlen konzultáció is állandó része lehetne az európai politikának. „Mert úgy tűnik, ez a demokratikus folyamat jó és innovatív fejlesztés" - tette hozzá.

TASR