Erre érdemes odafigyelni, hogy zavartalanul teljen a külföldi nyaralás

2018. július 29. - 14:58 | Belföld

 Nemcsak arra érdemes odafigyelni, hogy érvényes legyen az útlevél, hanem arra is, hogy pontosan meddig használhatjuk még.

Erre érdemes odafigyelni, hogy zavartalanul teljen a külföldi nyaralás
Fotók: Pixabay - illusztráció

Általában azt javasolják, hogy az útlevél az utazás napjától számítva legalább hat hónapig legyen még érvényes. Peter Susko, a külügyminisztérium munkatársa azonban arra figyelmeztet, hogy bizonyos országok ezt szigorúbban veszik. „De vannak olyan államok is, ahol nem feltétel a külföldön tartózkodásnál hosszabb érvényességi idő“ – tette hozzá.

A külügyminisztérium honlapján minden fontos információt megtalálnak ezzel kapcsolatban az érdeklődők – azt is, hogy melyik országban pontosan milyen érvényességi idő szükséges.

Természetes több európai országba utazhatunk útlevél nélkül is, az Európai Unión belül ugyanis elég a személyi igazolványt magunkkal vinnünk.

„Vannak olyan országok is, amelyek nem tartoznak az EU-hoz, mégsem szükséges útlevéllel utaznunk, elég a személyi igazolvány. Ilyen például Szerbia, Macedónia, a Balkán államok, ha északabbra megyünk, akkor például Izland és Norvégia, továbbá Svájc, Albánia és Lichteinstein. Ezek azok az államok, amelyek nem tagjai az EU-nak, mégis elfogadják a személyi igazolványt“ – folytatta Susko.

További probléma felmerülhet akkor is, ha a kiskorú gyereknek más név vezetéknév szerepel az útlevelében, mint a szülőnek. Az ebből adódó problémák megelőzése érdekében a minisztérium azt javasolja, hogy ilyen esetben tartsák maguknál a másik szülő írásos beleegyezését – angol, illetve az adott ország nyelvére lefordítva is. Az űrlap is megtalálható a minisztérium honlapján.

„Bizonyos államok ezt elvárják, sőt, néhány légitársaság is“ – figyelmeztet Susko.

Amennyiben egzotikusabb államba terveznek kirándulást, érdemes előtte tájékozódni a külügyminisztérium honlapján arról, hogy pontosan mire is lehet szükség. Néhány országba való belépéskor ugyanis kérhetik a védőoltásokat igazoló kártyát, de valahol például azt is meghatározzák, hogy minimum mennyi készpénz legyen a turistánál.


(noviny.sk/para)